Egy csütörtöki meghallgatáson még úgy tűnt, teljesen jól van Navalnij

2024. február 16. – 15:29

Másolás

Vágólapra másolva

Egy csütörtöki bírósági meghallgatáson Alekszej Navalnij még jó kedélyűnek tűnt, nevetett és viccelődött is – írja a Sky News. A 47 éves orosz ellenzéki politikus péntek délelőtt halt meg a börtön közlése szerint, miután séta közben rosszul lett.

A csütörtöki meghallgatásáról Francis Scarr, a BBC újságírója osztott meg egy rövid részletet az X-en:

Navalnij rendszeresen jókedvűen jelent meg a bírósági meghallgatásain, ahol a bírákkal is előszeretettel viccelődött. Csütörtökön videókapcsolaton keresztül jelentkezett be a kovrovi bíróságra a harpi büntetőlepről, ahol tavaly december óta tartották fogva. Az északi sarkkör közelében található büntetőtelep Oroszország egyik legszigorúbban őrzött börtöne, amely egykor a sztálini korszakban működtetett Gulag büntetőtáborok része volt.

Ljudmila Ivanovna Navalnaja, Alekszej Navalnij édesanyja is nyilatkozatot adott ki a férfi állítólagos halálával kapcsolatban. Ebben azt írta, „nem akarok semmilyen részvétnyilvánítást hallani”.

„Láttuk a fiunkat a telepen február 12-én... életben volt, egészséges és vidám volt” – írta.

Navalnij utolsó X-bejegyzésében a feleségének üzent Valentin-nap alkalmából.

„Drágám, veled minden olyan, mint egy dalban: közöttünk városok, repülőterek felszálló lámpái, kék hóviharok és több ezer kilométer. De érzem, hogy minden másodpercben közel vagy, és egyre jobban szeretlek” – írta.

A börtön tájékoztatása szerint Navalnij pénteken egy séta után rosszul érezte magát, és szinte azonnal elvesztette az eszméletét. Az intézet egészségügyi dolgozói azonnal megérkeztek, és sürgősségi orvosi csapatot hívtak, akik minden szükséges újraélesztési intézkedést elvégeztek, de nem sikerült újraéleszteni a férfit. Az orosz Interfax hírügynökség szerint a helyi orvosok fél órán át próbálták újraéleszteni.

Navalnij egyik közeli munkatársa, Leonyid Volkov arról posztolt az X-en, hogy a börtönszolgálat közleményét úgy lehet értelmezni, mint annak a „beismerését, hogy szándékosan ölték meg Navalnijt”.

A Kreml reakciója szerint nincs információjuk az ellenzéki politikus halálának okáról.

Navalnijt többször is őrizetbe vették korábban, 2020. augusztusában novicsokkal megmérgezték, egy Szibériából Moszkvába tartó repülőgépen lett rosszul. Először az omszki kórházba került, onnan két nappal később átszállították egy berlini kórházba, ahol később megerősítették a mérgezés gyanúját. Navalnij azután került börtönbe, hogy berlini gyógyulása után 2021 januárjában visszatért Oroszországba. Bebörtönzése után több eljárásban is kapott még éveket, ezért legalább 74 éves koráig tartó börtönbüntetésre számíthatott volna.

Azóta is elzárva tartották, miközben többször került aggasztó egészségügyi állapotba. Az orosz ellenzéki politikus ügyvédei és családja többször aggodalmát fejezte ki Navalnij egyre romló állapota miatt. Az Amnesty International 2021 áprilisában arról írt, hogy „olyan körülmények között van fogva tartva Oroszországban, amely lényegében kínzásnak számít, és ami oda vezethet, hogy lassan megölik az ellenzéki politikust”.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!