Kolozsvári ikonfestő munkáját ajándékozta Ferenc pápának a román miniszterelnök

2024. február 15. – 16:49

Másolás

Vágólapra másolva

Magánaudiencián fogadta Ferenc pápa csütörtök reggel Marcel Ciolacu miniszterelnököt, aki kétnapos munkalátogatáson tartózkodik Olaszországban.

A miniszterelnök háláját fejezte ki Ferenc pápának az Olaszországban és Európa-szerte élő román közösségek támogatásáért, írta az Agerpres.

A találkozó alkalmából Ciolacu egy kolozsvári ikonfestő, Marian Furtună vallási témájú festményét ajándékozta a katolikus egyházfőnek. A festmény azt a hét görögkatolikus papot ábrázolja, akik a kommunista börtönökben haltak meg, és akiket a pápa romániai látogatásán boldoggá avatott. Emellett a miniszterelnök néhány hagyományos romániai terméket is vitt Ferenc pápának ajándékba, a ProTv értesülései szerint mézet, topoloveni-i szilvalekvárt és homoktövis-dzsemet.

Ferenc pápa egy bronz domborművet és több könyvet adott ajándékba a román miniszterelnöknek.

A Ferenc pápánál tartott audienciát követően a kormányfő Pietro Parolin bíboros államtitkárral tárgyalt.

Marcel Ciolacu szerdán érkezett Olaszországba Marian Neacşu miniszterelnök-helyettes, Cătălin Predoiu belügyminiszter, Sorin Grindeanu szállításügyi miniszter, Angel Tîlvăr védelmi miniszter, Luminiţa Odobescu külügyminiszter, valamint Radu Oprea gazdasági miniszter kíséretében.

Szerdán a római városházán találkozott az olaszországi román közösség képviselőivel, miután előzőleg Roberto Gualtieri polgármesterrel folytatott megbeszélést. Itt bocsánatot kért az Olaszországban élő több mint egymillió román állampolgártól, hogy el kell hagyniuk Romániát, és kijelentette, hogy a politikusok feladata olyan megoldásokat találni, amelyek elősegítik, hogy a külföldön élő román állampolgárok hazatérjenek az országba.

Ciolacut csütörtökön Giorgia Meloni olasz miniszterelnök is fogadta a Villa Doria Pamphiliben, a román és az olasz kormány délutáni együttes ülésének helyszínén.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!