NATO-főtitkár: Trump kijelentései veszélyeztetik az amerikai és az európai csapatokat

2024. február 13. – 09:37

Másolás

Vágólapra másolva

„Az ilyen megjegyzések fokozott kockázatnak teszik ki az európai és amerikai katonákat” – mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, miután Donald Trump arról beszélt, hogy egy meg nem nevezett államfőnek állítólag kijelentette: az USA az ő vezetése alatt nem fog olyan országokat megvédeni, amelyek nem fizetnek eleget.

A CNN azt írja, hogy Stoltenberg szerint bármilyen olyan felvetés, hogy a szövetségesek nem fogják megvédeni egymást, aláássa mindannyiunk biztonságát, beleértve az Egyesült Államokét is. A NATO-főtitkár arra számít, hogy az amerikai elnökválasztás végeredményétől függetlenül az USA a katonai szövetség elkötelezett és erős tagja marad. Hangsúlyozta: egy NATO-ország elleni bármilyen támadásra „egységes és erőteljes válaszlépést fogunk adni”.

Donald Trump volt amerikai elnök, jelenlegi republikánus elnökjelölt-aspiráns egy szombati kampányeseményen arról is beszélt, bátorítaná Oroszországot, hogy támadja meg az Egyesült Államok bármelyik NATO-szövetségesét, aki szerinte nem teljesítette pénzügyi kötelezettségeit. „Az egyik nagy ország elnöke felállt, és azt mondta nekem: »Uram, ha nem fizetünk, és Oroszország megtámad minket, megvéd minket?« Azt kérdeztem: »Nem fizettek, késlekedtek? Nem, akkor nem fogom megvédeni önöket” – mondta.

A NATO-országok 2014-ben megállapodtak abban, hogy megállítják a hidegháború utáni kiadáscsökkentést, és 2024-re a GDP 2 százalékát védelmi kiadásokra fordítják. A NATO 2022-re arról számolt be, hogy a jelenleg 31 tagországból hét teljesíti ezt a kötelezettséget – szemben a 2014-es hárommal.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!