Ismét megbüntették a Lírát a melegellenes törvény miatt

2024. február 13. – 18:04

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn ismét megbüntették a Líra Könyv Zrt.-t a melegellenes törvényre hivatkozva, most éppen azért, mert egy iskolától kétszáz méteren belül homoszexualitást megjelenítő tartalmat forgalmaznak – írja a Telex. A Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal ötmillió forintos bírsággal sújtotta a Lírát, amiért az Esti mesék lázadó lányoknak című könyvet a kecskeméti könyvesboltunkban forgalmazták.

A cég Telexnek küldött tájékoztatása szerint még tavaly szeptemberben végzett célellenőrzést a Líra kecskeméti könyvesboltjában a kormányhivatal. Az ellenőrök összesen hat, a boltban árusított könyv kapcsán vettek fel jegyzőkönyvet, mivel azok álláspontjuk szerint „a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, a szexualitást öncélúan ábrázoló, valamint a homoszexualitást megjelenítő, illetve népszerűsítő tartalommal rendelkeznek”. A jogszabálynak azon pontja alapján indították el az eljárást, amely szerint ilyen könyveket nem lehet árusítani iskoláktól, templomoktól, gyermekvédelmi intézményektől számított 200 méteres távolságon belül.

A kiadókkal való konzultáció után a hatóság öt könyvet kivont az eljárásból. A hatóság 2023. december 6-án online rendelést adott le a Líra webshopjában Francesca Cavallo és Elena Favilli Esti mesék lázadó lányoknak című könyvére azzal, hogy a megrendelt könyv átvételi helyeként a Líra kecskeméti boltját jelölte meg, majd a megrendelt könyvet 2023. december 14-én a boltban átvette és kifizette.

A kiadvány online megrendelése és átvétele miatt a kormányhivatal ötmillió forintos bírságot szabott ki a Lírára. A könyvből egyébként a Líra kecskeméti boltjában, a vizsgált időszakban, egyetlen darabot sem adtak el.

A Líra Telexhez eljuttatott reakciójában arra is kitért, hogy a két olasz szerző művét 2018-ban a Móra Kiadó adta ki, amelyik az eljárásban nyilatkozott arról, hogy a könyv nem ábrázolja öncélúan a transzszexualitást vagy a nemváltást, valamint nem jeleníti meg és nem népszerűsíti a homoszexualitást. A könyv száz nő történetét beszéli el Kleopátrától Marie Curie-ig. Az egyik történet szereplője a transz szexuális Coy Mathis, akinek történetéből dokumentumfilm is készült. A hatóság ezt a történetet találta jogsértőnek, mivel álláspontjuk szerint ezzel a könyv a születési nem megváltoztatását „öncélúan népszerűsíti”.

A Líra állítása szerint ebben az esetben sem tehetnek mást, mint hogy a független bírósághoz fordulnak jogorvoslatért.

Nem ez az első eset, hogy a melegellenes törvény miatt megbüntették a Lírát. Tavaly júliusban 12 millió forintra bírságolta a fogyasztóvédelmi hivatal a Líra könyváruházat. A gyermekvédelminek mondott törvény alapján az volt a Líra bűne, hogy nem fóliázta le a Heartstopper című ifjúsági regényeket. A Líra a bíróságon egy vesszőhibára hivatkozva megtámadta a döntést, és a bíróság a múlt héten nekik adott igazat.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!