Három nappal a parlamenti választások után hirdettek eredményt Pakisztánban

2024. február 11. – 11:39

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint három nappal azután, hogy megtartották a parlamenti választásokat Pakisztánban, közzétették a hivatalos eredményeket, amelyek szerint a legtöbb parlamenti mandátumot az Imran Hán volt miniszterelnök pártjához kötődő független jelöltek szerezték meg – írja a CNN.

Imran Hán 2018 és 2022 között volt Pakisztán miniszterelnöke, 2022 áprilisában bizalmatlansági szavazás után távozott a posztjáról. A népszerű ellenzéki politikust tavaly augusztusban korrupció vádjával ítélte háromévi börtönbüntetésre a bíróság, és a közügyek gyakorlásától is eltiltották. Január végén államtitkok kiadása miatt 10, korrupció miatt pedig újabb 14 éves börtönbüntetést kapott a feleségével együtt.

A Pakisztáni Mozgalom az Igazságosságért párt volt kormányfője ellen lemondatása óta több mint 150 bírósági eljárás indult, és ezek közül többen már ítélet is született. Hán a börtönbüntetése miatt nem is jelöltethette magát a február 8-ra kiírt parlamenti választásokon.

A pártja színeiben induló független jelöltek ennek ellenére jól szerepeltek a választáson, 102 mandátumot szereztek. A Nawaz Sharif volt miniszterelnök vezette Pakisztáni Muszlim Liga Nawaz párt 73 mandátumot, a Pakisztáni Néppárt pedig 54 helyet szerzett.

Az ország három nagy pártja közül viszont egyik sem szerezte meg a parlamenti többséghez szükséges 169 mandátumot, így egyedül nem tudnak majd kormányt alakítani. Ezért egyelőre nem világos, kit lesz az ország következő miniszterelnöke.

A választási eredmények többnapos csúszását az is okozhatta, hogy maga a választás sem alakult döccenőmentesen. A pakisztáni független emberi jogi bizottság szerint eleve csekély esély volt a szabad és igazságos parlamenti választásokra, mert számos ellenzéki jelöltet megakadályoztak az indulásban.

A választások előtt egy nappal legalább 28-an haltak meg robbantásokban. Az első egy bomba egy független jelölt pártirodája előtt robbant fel, ebben 20 ember halt meg. A második robbanás nagyjából 150 kilométerrel arrébb 8 ember halálát okozta.

A Pakisztáni Mozgalom az Igazságosságért párt vasárnap felszólította a párt dolgozóit és támogatóit, hogy tüntetéseket tartsanak a szavazóhelyiségek előtt azokban a választókerületekben, ahol a párt tagjai szerint „visszatartották és késleltették” a választási eredményeket.

Az elmúlt hetekben Pakisztán is belekeveredett a közel-keleti konfliktusba, miután Irán Pakisztán területén hajtott végre légicsapást. Erre Pakisztán szintén rakétatámadással válaszolt, majd mindkét ország sietett leszögezni, hogy a támadások nem az országok, hanem a területükön bujkáló fegyveres csoportok ellen irányultak, és nem akarják, hogy a helyzet eszkalálódjon. Erről ebben a cikkben írtunk bővebben.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!