Három nappal a parlamenti választások után hirdettek eredményt Pakisztánban

2024. február 11. – 11:39

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint három nappal azután, hogy megtartották a parlamenti választásokat Pakisztánban, közzétették a hivatalos eredményeket, amelyek szerint a legtöbb parlamenti mandátumot az Imran Hán volt miniszterelnök pártjához kötődő független jelöltek szerezték meg – írja a CNN.

Imran Hán 2018 és 2022 között volt Pakisztán miniszterelnöke, 2022 áprilisában bizalmatlansági szavazás után távozott a posztjáról. A népszerű ellenzéki politikust tavaly augusztusban korrupció vádjával ítélte háromévi börtönbüntetésre a bíróság, és a közügyek gyakorlásától is eltiltották. Január végén államtitkok kiadása miatt 10, korrupció miatt pedig újabb 14 éves börtönbüntetést kapott a feleségével együtt.

A Pakisztáni Mozgalom az Igazságosságért párt volt kormányfője ellen lemondatása óta több mint 150 bírósági eljárás indult, és ezek közül többen már ítélet is született. Hán a börtönbüntetése miatt nem is jelöltethette magát a február 8-ra kiírt parlamenti választásokon.

A pártja színeiben induló független jelöltek ennek ellenére jól szerepeltek a választáson, 102 mandátumot szereztek. A Nawaz Sharif volt miniszterelnök vezette Pakisztáni Muszlim Liga Nawaz párt 73 mandátumot, a Pakisztáni Néppárt pedig 54 helyet szerzett.

Az ország három nagy pártja közül viszont egyik sem szerezte meg a parlamenti többséghez szükséges 169 mandátumot, így egyedül nem tudnak majd kormányt alakítani. Ezért egyelőre nem világos, kit lesz az ország következő miniszterelnöke.

A választási eredmények többnapos csúszását az is okozhatta, hogy maga a választás sem alakult döccenőmentesen. A pakisztáni független emberi jogi bizottság szerint eleve csekély esély volt a szabad és igazságos parlamenti választásokra, mert számos ellenzéki jelöltet megakadályoztak az indulásban.

A választások előtt egy nappal legalább 28-an haltak meg robbantásokban. Az első egy bomba egy független jelölt pártirodája előtt robbant fel, ebben 20 ember halt meg. A második robbanás nagyjából 150 kilométerrel arrébb 8 ember halálát okozta.

A Pakisztáni Mozgalom az Igazságosságért párt vasárnap felszólította a párt dolgozóit és támogatóit, hogy tüntetéseket tartsanak a szavazóhelyiségek előtt azokban a választókerületekben, ahol a párt tagjai szerint „visszatartották és késleltették” a választási eredményeket.

Az elmúlt hetekben Pakisztán is belekeveredett a közel-keleti konfliktusba, miután Irán Pakisztán területén hajtott végre légicsapást. Erre Pakisztán szintén rakétatámadással válaszolt, majd mindkét ország sietett leszögezni, hogy a támadások nem az országok, hanem a területükön bujkáló fegyveres csoportok ellen irányultak, és nem akarják, hogy a helyzet eszkalálódjon. Erről ebben a cikkben írtunk bővebben.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!