NATO-barát elnök váltja a Putyinnal suttogót Finnországban

2024. február 11. – 22:55

NATO-barát elnök váltja a Putyinnal suttogót Finnországban
Fotó: Emmi Korhonen / Lehtikuva / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A jobbközép Nemzeti Koalíció Párt jelöltje, Alexander Stubb nyerte a vasárnap finn elnökválasztás második fordulóját a Reuters híre szerint. A hírügynökség azt írja, az ellenfél, a zöldpárti Pekka Haavisto elismerte vereségét, és gratulált Stubbnak, sőt tapasztalt, kompetens elnökként jellemezte.

A Reuters szerint Stubbot Európa-pártiként és Ukrajna elkötelezett támogatójaként tartják számon, aki kemény álláspontot képvisel Oroszországgal szemben. Ez azért is fontos, mert a finn politikai rendszerben az államfő felelős a biztonsági és külpolitikai ügyekért.

A szavazatok 99,7 százalékának összesítése alapján Stubb vékony győzelmet aratott: 51,6 százalékot szerzett Haavisto 48,4 százalékával szemben. Stubb élete legnagyobb megtiszteltetésének nevezte megválasztását, és köszönetet mondott, hogy ennyien szavaztak.

A finn elnökválasztás első fordulóját is Stubb, a korábbi miniszterelnök nyerte Haavisto előtt. A két legerősebb jelölt került a második körbe.

A Reuters megjegyzi, a finn elnökök általában jó viszonyt ápoltak Moszkvával, de Ukrajna 2022-es lerohanása ezt gyökeresen megváltoztatta. Finnország azóta feladva semlegességét, belépett a NATO-ba. A 12 évet az elnöki székben töltött, Vlagyimir Putyin orosz elnökkel jó viszonyt ápoló (emiatt Putyin-suttogónak nevezett) Sauli Niinistö egyébként nyugdíjba vonul.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!