Zelenszkij leváltotta az ukrán hadsereg főparancsnokát

2024. február 8. – 19:05

Másolás

Vágólapra másolva


„Találkoztam Valerij Zaluzsnij tábornokkal. Megköszöntem neki, hogy két évig megvédte Ukrajnát. Átbeszéltük a megújulást, amit az Ukrán Fegyveres Erők igényelnek. Szintén megbeszéltük, ki lehetne tagja az új Ukrán Fegyveres Erők vezetésének. A megújulás ideje most jött el. Javasoltam, hogy Zaluzsnij tábornok maradjon a csapat része. Biztosan győzni fogunk! Dicsőség Ukrajnának!” – ezzel a szöveggel jelentkezett be az X-en, a korábbi Twitteren Volodimir Zelenszkij elnök, mellékelve egy képet, amin a hadsereg főparancsnokával látható.

Az ukrán lapok szerint Zaluzsnij leváltásáról hivatalosan is megjelenik majd az elnöki rendelet. Ez az oroszok által Ukrajna ellen indított háború kezdete óta a legjelentősebb személyi változás.

Már múlt hétfő óta érkeztek arról információk, hogy az elnök leváltja majd a főparancsokot. Ezt a Fehér Háznak is előre jelezték, és maga Zelenszkij is beszélt már a döntéséről a napokban.

A Kyiv Independent cikke szerint Zaluzsnij helyére a szárazföldi haderőt vezető Olekszandr Szirszkij kerül. Az értesülést a CNN és a BBC oldalainak is megerősítették az ukrán védelmi minisztériumtól.

Zaluzsnij is diplomatikusan posztolt, mondván fontos és komoly beszélgetést folytatott az elnökkel a hozzáállás és stratégia megváltoztatásáról. Hozzátette, mások a kihívások, mint két éve, ehhez mindenkinek alkalmazkodni kell.

Zaluzsnij leváltásáról régóta szóltak a pletykák, mi is írtunk nemrég egy nagyobb cikket róla, miként hidegült el a kapcsolata Zelenszkijjel, miközben az ukrán lakosság és a haderő körében népszerű. Zaluzsnij várható leváltásának híre kiszivárgott, letagadták, kommentálták, elismerték, de csak azt lehetett tudni, hogy a napokban megtörténik. A Kyiv Independent emlékeztet, február 4-én az olasz Rainak adott interjúban beszélt arról először komolyabb az államfő, hogy felrázná a hadsereg vezetését.

Az ellentámadás körül jöttek az ellentétek

Zaluzsnijnak tulajdonítják az ukránok kezdeti sikereit, amivel sikerült megállítaniuk az orosz villámháborús terveket, és a 2022. őszi ukrán ellentámadás sikere is hozzá és Szirszkijhez köthető. Ezek mentén lőtt ki Zaluzsnij népszerűsége, Zelenszkij után ő lett Ukrajna első számú háborús hőse.

Az ellentétek azonban régóta gyűltek Zelenszkij és Zaluzsnij vagy szélesebb értelemben a politikai és a katonai vezetés között – már decemberben is felbukkant a távozás híresztelés szintjén, igaz, akkor az ukrán elnök tanácsadója, Mihajlo Podoljak nonszensznek nevezte Zaluzsnij esetleges lemondatását. A középpontban minden bizonnyal a 2023. nyári ellentámadás áll – bár az is kérdés, hogy miről beszélünk pontosan, ellentámadásról, amely nem hozta meg a várt áttörést, vagy arról, hogy valójában nem is indult meg az eredeti tervek szerint az ellentámadás.

Tény, hogy az ellentámadást nagy várakozások előzték meg, akár még a Krím gyors visszafoglalását sem zárták ki, ha sikerül elvágni az összeköttetést az Azovi-tengernél. Az ellentámadás kisebb sikereket hozott is és nem is szaladt bele nagy veszteségbe, de mégis csalódást okozott, és szárazföldi kudarccal zárult – a Fekete-tengeren viszont azóta is sikereket értek el az ukránok.

Decemberben már nyilvános jele is volt a Zelenszkij és a főparancsnok közötti konfliktusnak: megtartotta első sajtótájékoztatóját Zaluzsnij, és rögtön oda is szúrt az elnöknek, aki nem sokkal korábban azt mondta, hogy a katonai vezetés félmillió ember mozgósítását javasolta. A főparancsnok azonban kijelentette, hogy ez a szám bizonyosan nem a hadseregtől jön, hiszen ez katonai titok, elvégre az ellenfélnek fontos információt jelent, hogy a másik félnek milyen szükségletei vannak.

Úgy tudni, Zaluzsnij ragaszkodott hozzá, hogy az államfő ne szóljon bele hadászati kérdésekbe, és arról is érkeztek információk, hogy Zelenszkij ellenzi a főparancsnok javaslatát, amivel 500 ezer új katona behívása lenne a célja.

Zaluzsnij mellett Szirszkijhez kötötték az ukrán hadsereg 2022 őszi ellentámadásának sikereit, amikor Harkiv megye jelentős részét sikerült visszafoglalniuk az orosz erőktől. A tábornokról írt portrénkat itt olvashatják.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!