Leszavazta az amerikai szenátus az Ukrajnának és Izraelnek szánt katonai segélycsomagot

2024. február 8. – 00:03

Másolás

Vágólapra másolva

Nem ment át az amerikai szenátuson az a 118 milliárd dolláros (42 ezer milliárd forintos) törvénycsomag, ami hatalmas összegeket juttatott volna Ukrajnának, Izraelnek és valamennyit Palesztinának is – írja a CNN. A 100 fős szenátusban 60 fős többségnek kellett volna támogatni a javaslatot, de azt 49 szavazattal 50 ellenében nem fogadták el.

A törvényjavaslat nagy összegeket csoportosított volna az Egyesült Államok déli határának védelmére, és széles körű jogosítványt adott volna az elnök kezébe, hogy szigorítson az átkelésen. Az amerikai politikusok szerint erre azért van szükség, mert rekordszámú bevándorló lép be illegálisan az országba.

Ezenkívül adtak volna:

  • 60 milliárd dollárnyi (több mint 20 ezer milliárd forintnyi) katonai támogatást Ukrajnának;
  • 14 milliárd dollárnyi (ötezermilliárd forintnyi) katonai támogatást Izraelnek;
  • és 10 milliárd dollárnyi (3600 milliárd forintnyi) humanitárius segítséget Ukrajnának, a Gázai övezetnek és Ciszjordániának.

A salátatörvényt a két párt elvileg közösen dolgozta ki, végül azonban:

  • csak 45 demokrata és 4 republikánus szenátor szavazta meg;
  • miközben 45 republikánus, 4 demokrata és egy független szenátor ellenezte azt.

Ugyan korábban úgy nézett ki, hogy a republikánusok is támogatják a törvényjavaslatot, az utolsó pillanatban a legtöbben azért nem szavazták meg, mert szerintük az nem tesz eleget a határon kialakult helyzet rendezésére. Trump hevesen kritizálta a törvényt, egyes republikánusokat ez is elbizonytalaníthatott. A független, szociáldemokrata Bernie Sanders azért nem szavazta meg a törvényjavaslatot, mert nem támogatja, hogy az Egyesült Államok fegyverekkel segítse Izraelt a palesztinok ellen vívott háborúban.

A szavazás után elkezdtek tárgyalni arról, hogy különveszik a törvény mexikói határra vonatkozó és külföldi támogatásokra vonatkozó részét, abban a reményben, hogy az utóbbiban sikerül egyezségre jutni.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!