A fasizmusmentes Európáért és a béke érdekében ügyködött, mondta el az EP-ben a kémkedéssel gyanúsított Tatjana Ždanoka

2024. február 7. – 10:04

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz titkosszolgálattal való együttműködéssel vádolt lettországi európai parlamenti képviselő, Tatjana Ždanoka, kedden beszédet mondott az Európai Parlamentben, amelyben azt állította, hogy ő mindig csak a békéért dolgozott.

A lettországi orosz kisebbséget képviselő 73 éves Tatjana Ždanoka kapcsolatát az orosz hírszerzéssel a The Insider című orosz oknyomozó újság tárta fel. A hírt ismertetve a Transtelexen arról is írtunk, hogy Ždanoka szorosan együttműködött évek óta Vincze Lóránt RMDSZ-es EP-képviselővel. Egyrészt Tatjana Zdanoka volt az, aki a Minority Safe Pack kezdeményezésnél a lettországi orosz kisebbséget mozgósította. Vincze és Ždanoka nemcsak a kisebbségi kérdésekben dolgoztak össze: legutóbb az EP-ben közösen támogatták például a fideszes berkekből induló Erasmus+ programról szóló diákpetíciót.

Megkeresésünkre Vincze Lóránt levélben válaszolt. „Elutasítom a kafkai kapcsolatot Tatjana Ždanoka képviselőnő feltételezett titkosszolgálati élete, valamint a kisebbségvédelem, a FUEN, a Minority SafePack vagy az én képviselői munkám összefüggéséről. Ilyen kapcsolat nem létezik” -írta.

Európai parlamenti felszólalásában, számolt be a Politico, Ždanoka tagadta a vádakat, amelyek szerint évek óta az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB), a szovjet KGB utódjának, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak (FSZB) dolgozna.

„Igen, ügynök vagyok, a béke ügynöke, a fasizmus nélküli Európa ügynöke, a kisebbségi jogok ügynöke, az egyesült Európa ügynöke Lisszabontól az Urálig” – mondta a képviselő a plenáris ülésen.

„És itt és most szeretnék bocsánatot kérni az emberek előtt, amiért nem voltam sikeres ügynök” – tette hozzá, és sajnálkozott az Oroszország és az EU közötti kapcsolatok rossz állapotáról.

Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság alelnöke is felszólalt a vitán, és arra figyelmeztette a hallgatóságot, hogy a német biztonsági szolgálat pár hete kiadott jelentését idézte, amely szerint Oroszország csak Németországban 50 ezer, X-en regisztrált hamis fiókból egymillió bejegyzéssel igyekezett befolyásolni a közvéleményt. Az oltásellenesség terjesztése mutatja, hogy a dezinformáció ölhet, orosz fiókok a brexit-népszavazásnál is nagyon aktívak voltak, és az Ukrajna elleni invázió óta fegyverként használják a hamis híreket. Aggasztó, hogy a gyanú szerint az EP egyik tagja is az FSZB-nek dolgozhatott, de a képviselő-testületnek ki kellene derítenie, hogy „ki milyen feltételek között játszotta Moszkva játékát”. A Kreml több millió eurós fegyverként használja a tömegmanipulációt, hogy aláássa az európai demokráciát. Ez ellen többek között az új uniós médiaszabályozással védekeznének, amely átláthatóbbá teszi a politikai reklámokat, és amelyről az uniós jogalkotók már megegyeztek.

Más lettországi EP-képviselők is felszólaltak, és rámutattak, hogy vannak még olyan törvényhozók, akik tudatosan orosz érdekeket szolgálnak a parlamentben. A vitához a magyarországi EP-képviselők is hozzászóltak, álláspontjukról a Telex írt bővebben.

Ždanoka ellen, akit már korábban eltiltottak a júniusi uniós választásokon való indulástól, most maga a parlament folytat vizsgálatot. Vincze Lóránt EP-képviselő a Transtelexnek írt válaszlevelének utolsó bekezdésében arról írt, hogy az Európai Parlament Kisebbségi Frakcióközi Munkacsoportjának társelnökeként kollégaival együtt úgy határozott, hogy a Parlament illetékes testületeinek döntéséig Tatjana Ždanoka tagságát a csoportosulásban felfüggesztik. „A kisebbségi Intergroup szándéka a parlamentáris demokrácia és jogállamiság eszközeivel támogatni az őshonos kisebbségeket, a lettországi képviselő együttműködése az orosz titkosszolgálatokkal a demokratikus vitán és cselekvésen kívülre veti. A döntésről tájékoztattuk az EP elnökét” – írta Vincze a Transtelexnek. Bár a levele kezdetén a képviselő feltételezett együttműködést emlegetett az orosz hírszerzéssel, az utolsó bekezdésben már tényként kezelte a lettországi képviselő és az orosz titkosszolgálatok együttműködését.

Tényfeltáró anyagában az orosz Insider az EP-képviselő elektronikus levelezésére alapozva arról ír, hogy Ždanoka már 2005 októberében kapcsolatban állt Dmitrij Gladejjel, az FSZB szentpétervári tartótisztjével. A lap szerint Ždanoka 2013-ig folytatta az együttműködést Gladejjel, majd egy új, Szergej Krasin nevű FSZB-tartótiszttel kezdett dolgozni. A jelentés szerint a politikus részt vett abban is, hogy segített egy másik FSZB-ügynöknek, Artyem Kurejevnek vízumot szerezni az Európai Parlamentbe való látogatáshoz nem sokkal a Krím orosz megszállása után.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!