A fasizmusmentes Európáért és a béke érdekében ügyködött, mondta el az EP-ben a kémkedéssel gyanúsított Tatjana Ždanoka

2024. február 7. – 10:04

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz titkosszolgálattal való együttműködéssel vádolt lettországi európai parlamenti képviselő, Tatjana Ždanoka, kedden beszédet mondott az Európai Parlamentben, amelyben azt állította, hogy ő mindig csak a békéért dolgozott.

A lettországi orosz kisebbséget képviselő 73 éves Tatjana Ždanoka kapcsolatát az orosz hírszerzéssel a The Insider című orosz oknyomozó újság tárta fel. A hírt ismertetve a Transtelexen arról is írtunk, hogy Ždanoka szorosan együttműködött évek óta Vincze Lóránt RMDSZ-es EP-képviselővel. Egyrészt Tatjana Zdanoka volt az, aki a Minority Safe Pack kezdeményezésnél a lettországi orosz kisebbséget mozgósította. Vincze és Ždanoka nemcsak a kisebbségi kérdésekben dolgoztak össze: legutóbb az EP-ben közösen támogatták például a fideszes berkekből induló Erasmus+ programról szóló diákpetíciót.

Megkeresésünkre Vincze Lóránt levélben válaszolt. „Elutasítom a kafkai kapcsolatot Tatjana Ždanoka képviselőnő feltételezett titkosszolgálati élete, valamint a kisebbségvédelem, a FUEN, a Minority SafePack vagy az én képviselői munkám összefüggéséről. Ilyen kapcsolat nem létezik” -írta.

Európai parlamenti felszólalásában, számolt be a Politico, Ždanoka tagadta a vádakat, amelyek szerint évek óta az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB), a szovjet KGB utódjának, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak (FSZB) dolgozna.

„Igen, ügynök vagyok, a béke ügynöke, a fasizmus nélküli Európa ügynöke, a kisebbségi jogok ügynöke, az egyesült Európa ügynöke Lisszabontól az Urálig” – mondta a képviselő a plenáris ülésen.

„És itt és most szeretnék bocsánatot kérni az emberek előtt, amiért nem voltam sikeres ügynök” – tette hozzá, és sajnálkozott az Oroszország és az EU közötti kapcsolatok rossz állapotáról.

Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság alelnöke is felszólalt a vitán, és arra figyelmeztette a hallgatóságot, hogy a német biztonsági szolgálat pár hete kiadott jelentését idézte, amely szerint Oroszország csak Németországban 50 ezer, X-en regisztrált hamis fiókból egymillió bejegyzéssel igyekezett befolyásolni a közvéleményt. Az oltásellenesség terjesztése mutatja, hogy a dezinformáció ölhet, orosz fiókok a brexit-népszavazásnál is nagyon aktívak voltak, és az Ukrajna elleni invázió óta fegyverként használják a hamis híreket. Aggasztó, hogy a gyanú szerint az EP egyik tagja is az FSZB-nek dolgozhatott, de a képviselő-testületnek ki kellene derítenie, hogy „ki milyen feltételek között játszotta Moszkva játékát”. A Kreml több millió eurós fegyverként használja a tömegmanipulációt, hogy aláássa az európai demokráciát. Ez ellen többek között az új uniós médiaszabályozással védekeznének, amely átláthatóbbá teszi a politikai reklámokat, és amelyről az uniós jogalkotók már megegyeztek.

Más lettországi EP-képviselők is felszólaltak, és rámutattak, hogy vannak még olyan törvényhozók, akik tudatosan orosz érdekeket szolgálnak a parlamentben. A vitához a magyarországi EP-képviselők is hozzászóltak, álláspontjukról a Telex írt bővebben.

Ždanoka ellen, akit már korábban eltiltottak a júniusi uniós választásokon való indulástól, most maga a parlament folytat vizsgálatot. Vincze Lóránt EP-képviselő a Transtelexnek írt válaszlevelének utolsó bekezdésében arról írt, hogy az Európai Parlament Kisebbségi Frakcióközi Munkacsoportjának társelnökeként kollégaival együtt úgy határozott, hogy a Parlament illetékes testületeinek döntéséig Tatjana Ždanoka tagságát a csoportosulásban felfüggesztik. „A kisebbségi Intergroup szándéka a parlamentáris demokrácia és jogállamiság eszközeivel támogatni az őshonos kisebbségeket, a lettországi képviselő együttműködése az orosz titkosszolgálatokkal a demokratikus vitán és cselekvésen kívülre veti. A döntésről tájékoztattuk az EP elnökét” – írta Vincze a Transtelexnek. Bár a levele kezdetén a képviselő feltételezett együttműködést emlegetett az orosz hírszerzéssel, az utolsó bekezdésben már tényként kezelte a lettországi képviselő és az orosz titkosszolgálatok együttműködését.

Tényfeltáró anyagában az orosz Insider az EP-képviselő elektronikus levelezésére alapozva arról ír, hogy Ždanoka már 2005 októberében kapcsolatban állt Dmitrij Gladejjel, az FSZB szentpétervári tartótisztjével. A lap szerint Ždanoka 2013-ig folytatta az együttműködést Gladejjel, majd egy új, Szergej Krasin nevű FSZB-tartótiszttel kezdett dolgozni. A jelentés szerint a politikus részt vett abban is, hogy segített egy másik FSZB-ügynöknek, Artyem Kurejevnek vízumot szerezni az Európai Parlamentbe való látogatáshoz nem sokkal a Krím orosz megszállása után.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!