Rákbeteg III. Károly brit király

2024. február 5. – 20:10

Rákbeteg III. Károly brit király
III. Károly január 29-én elhagyja a kórházat, ahol prosztatagondokkal kezelték – Fotó: Hollie Adams / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Rákot diagnosztizáltak III. Károly brit királynál, írja a BBC. A kezeléseket hétfőn kezdte meg. A 75 éves uralkodó a kezelések idejére lemondta nyilvános megjelenéseit, államfői teendőit azonban továbbra is ellátja.

A brit királyi udvar hétfő este kiadott közleménye szerint a daganatos betegséget januári prosztataműtétje során fedezték fel a királynál, de leszögezték, hogy nem prosztatarákról van szó. Arról azonban nem osztottak meg információt, hogy pontosan milyen daganattal küzd III. Károly, és mi a prognózis.

A kezelés idejére a király orvosai tanácsára kénytelen lemondania nyilvános programjait. Az uralkodói család többi tagja fogja majd helyettesíteni ezeken az eseményeken.

III. Károly utoljára vasárnap mutatkozott a nyilvánosság előtt sandringhami birtokán, egy istentisztelet után. Ugyan nyilvános megjelenéseit le kell mondania, a közlemény szerint alkotmányos teendőit továbbra is ellátja majd államfőként.

A királyi udvar közleménye szerint III. Károly „teljes mértékben pozitívan áll a kezeléséhez, és várja, hogy a lehető leghamarabb visszatérhessen a hivatalos teendőihez”.

A közlemény szerint az uralkodó azért döntött a diagnózis nyilvánosságra hozatala mellett, mert meg akarta előzni a találgatásokat. III. Károly azt is reméli, hogy diagnózisának nyilvánosságra hozatala együttérzést fog ébreszteni az emberekben azokkal, akik rákban szenvednek szerte a világban.

A BBC értesülései szerint III. Károly mindkét fiával, Vilmos és Harry herceggel is személyesen közölte a hírt. Az Egyesült Államokban élő Harry herceg telefonon beszélt a királlyal, és a következő napokban az Egyesült Királyságba utazik.

A brit uralkodó másfél héttel ezelőtt esett át korrekciós beavatkozáson prosztatamegnagyobbodás miatt egy londoni magánklinikán. Eközben fedezték fel nála a daganatot.

III. Károly 2022 szeptemberében lépett a trónra anyja, II. Erzsébet halála után, majd 2023 májusában koronázták meg hivatalosan, melyet a helyszínről tudósítottunk. III. Károly portréját itt olvashatják.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!