Meghalt Olaszország utolsó trónörököse

2024. február 3. – 19:29

Másolás

Vágólapra másolva

Nyolcvanhat éves korában meghalt szombaton Savoyai Viktor Emánuel, Olaszország utolsó trónörököse, Nápoly hercege, II. Umberto olasz király fia.

Viktor Emánuelt családja körében, Genfben érte a halál – tudatta közleményében a Savoyai-ház, amely 1861 és 1946 között uralkodott Olaszországban. Az olaszok 1946 júniusában népszavazáson határoztak arról, hogy eltörlik a monarchiát, és létrehozzák az Olasz Köztársaságot. Sokan nehezteltek a királyi családra amiatt, hogy támogatta Benito Mussolini fasiszta diktátort a második világháború előtt és alatt, illetve amiatt is, hogy tagjai 1943 őszén elmenekültek Rómából az Olaszország egy részét megszálló német katonák elől.

A háború utáni olasz alkotmány kezdetben arról is rendelkezett, hogy a Savoyai-ház férfi leszármazottai nem léphetnek az Olasz Köztársaság területére. Viktor Emánuel 1971-ben a svájci Marina Ricolfi Doria vízisí-bajnoknőt vette feleségül. A tilalmat 2002-ben törölték el, Viktor Emánuel, illetve az ő egyetlen fia, Emánuel Filibert akkor térhetett vissza Olaszországba. Emánuel Filibert azonban azóta lemondott a trónról.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!