Úgy látszik, Ukrajna rátalált Oroszország Achilles-sarkára

2024. január 28. – 09:20

Úgy látszik, Ukrajna rátalált Oroszország Achilles-sarkára
A Novatek cég olajfinomítója lángokban áll a Finn-öbölben, Ust Lugában – Fotó: AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt három hétben Ukrajna érezhető pusztítást végzett Oroszország energetikai infrastruktúrájában – írta a Guardian, és a lap számba is vette, melyik városokra, üzemekre csaptak le az ukránok.

Január elején robbanóanyagot szereltek egy vasúti kocsira az uráli Nyizsnyij Tagil városában, ami robbanást idézett elő az ország harmadik legnagyobb olajtermelőjének, a Gazprom Nyeftnek a tulajdonában lévő létesítmények mellett. Ezek után nem sokkal egy kamikaze drón zuhant egy olajraktárba az Orjol régióban.

Január 18-án egy szentpétervári olajfinomítót értek el az ukrán drónok, pár nappal később az ukrán–belarusz határhoz közeli Klinci városát is megtámadták, ott is az energetikai infrastruktúrát vették célba. A Finn-öbölben található Uszty-Luga kikötőjében a Novatek cég finomítójában is drónok okoztak robbanást, majd lángokba borították az üzemet.

Ezen a héten szerdán a Fekete tenger partján lévő Tuapsében található olajfinomítót is találat érte; a támadás hatására szocsi repterét is be kellett zárni.

„Oroszország olajexportból finanszírozza a hadseregét. India és Kína a háború ellenére is vásárol tőlük, és nem akarják felfüggeszteni a kereskedelmet. Ezért az olajfinomítókra kell csapást mérni” – jelentette ki Ilia Ponomarenko, aki a Kyiv Independent újságírója. Ő magyarázta el a Guardiannek, mi történik, és okos hadviselésnek nevezte a stratégiát, ami sok, előre nem látható bajt okozhat az orosz gazdaságnak.

Ez a hadviselés egyben elismeri, hogy Oroszország hagyományos hadereje sokkal nagyobb, mint Ukrajnáé, és ez a különbség valószínűleg nem fog egyhamar kiegyenlítődni.

Hogy Ukrajna az orosz energetikai infrastruktúrát célozza, a háború legmerészebb lépésének nevezték. Ezek a dróncsapások ugyan nem nagyok, de arra alkalmasak, hogy megosszák a hadsereg figyelmét, és erőforrásokat vonjanak el az elfoglalt területekről. Az Atlanticcouncil.org egyenesen Putyin Achilles-sarkának nevezi ezt az ágazatot, amelyik létfontosságú, de könnyen sebezhető.

Ha csak néhány légvédelmi eszközt eltávolítanak a frontvonaltól, az már váratlanul megoldandó feladatot jelent az orosz vezérkarnak. Emellett az orosz lakosság is tudomást vesz a háborúról, ha az elsődleges hadszíntértől ezer kilométerre is drónokkal célozzák meg a gyárakat.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!