Zelenszkij a lezuhant orosz gépről: Az oroszok szórakoznak az ukrán hadifoglyok életével

2024. január 25. – 07:03

Másolás

Vágólapra másolva

Szerda késő esti beszédében Volodimir Zelenszkij is reagált a belgorodi halálos repülőgép-szerencsétlenségre. Az ukrán elnök azzal vádolta az oroszokat, hogy ukrán hadifoglyok életével játszanak, és nemzetközi vizsgálatot követelt – írja a BBC.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, szerda délelőtt lezuhant egy orosz Il–76-os katonai szállító repülőgép Oroszországban az Ukrajnával határos Belgorod déli részén. Az orosz védelmi minisztérium szerint a lezuhant gépen 65 ukrán hadifogoly vesztette életét, és a gépet az ukránok lőtték le, ezért az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) rendkívüli ülését kezdeményezte.

Az ukrán védelmi minisztérium nem ismerte el, hogy lelőtték volna a gépet, egyelőre vizsgálják az esetet. Az ukrán vezérkar szerdán közleményt adott ki, ami szerint „továbbra is folytatja a szállító járművek megsemmisítését és a légtérellenőrzést a terrorveszély elhárítása érdekében, beleértve a Belgorod-Harkiv irányt is”.

Az oroszok szerint a foglyokat egy hadifogolycsere keretében adtak volna át, az ukrán katonai hírszerzés szerint viszont nem tájékoztatták őket a járművek számáról, a foglyok szállításának útvonaláról és formájáról sem, ahogy arra korábban, több fogolycsere alkalmával volt példa (Ukrajna és Oroszország a háború kezdete óta számos fogolycserében vett részt). Megjegyezték: a foglyokat légi, vasúti és közúton is szállíthatják, és hangsúlyozták azt is, továbbra sincs megbízható információjuk arról, hogy pontosan kik utaztak a gép fedélzetén.

Andrij Juszov, az ukrán katonai hírszerzés szóvivője az ukrán Szabadság Rádiónak megerősítette: szerdán Ukrajna és Oroszország fogolycserét készült végrehajtani, de ez nem történt meg.

Az ukrán hírszerzés szerint Oroszország felelőssége lett volna, hogy „az elért megállapodások értelmében biztosítsa az ukrán katonák biztonságát”, a tájékoztatás hiánya pedig arra utal, hogy „Oroszország szándékosan veszélyeztette a hadifoglyok életét és biztonságát”.

Zelenszkij: Ragaszkodni fogunk a nemzetközi vizsgálathoz

Szerda esti beszédében az ukrán elnök azt mondta, tájékoztatást kért a belgorodi repülőgép-szerencsétlenséggel kapcsolatban, mindent megtesznek, hogy megismerjék a tényeket, és ragaszkodni fognak a nemzetközi vizsgálathoz is.

„Nyilvánvaló, hogy az oroszok szórakoznak az ukrán foglyok életével, hozzátartozóik érzéseivel és társadalmunk érzelmeivel”.

„Minden egyértelmű tényt meg kell állapítani, a lehető legnagyobb mértékben, tekintettel arra, hogy a repülőgép orosz területen zuhant le – a mi ellenőrzésünkön kívül” – hangsúlyozta.

„Meghallgattam a főparancsnok és a vezérkar jelentését a légierő bevetéséről. A fő hírszerző igazgatóság tisztázza a foglyok sorsát. Az Ukrán Biztonsági Szolgálat minden körülményt kivizsgál. Utasítottam az ukrán külügyminisztert, hogy tájékoztassa partnereinket az Ukrajna rendelkezésére álló információkról”.

Zelenszkij az eset miatt lemondta a csütörtökre tervezett regionális körútját.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!