Lezuhant egy repülőgép Belgorodban, amivel az oroszok szerint ukrán hadifoglyokat szállítottak

2024. január 24. – 12:04

Másolás

Vágólapra másolva

Lezuhant egy orosz Il–76-os katonai szállító repülőgép Oroszországban az Ukrajnával határos Belgorod déli részén. Az orosz védelmi minisztérium szerint a lezuhant gépen 65 ukrán hadifogoly vesztette életét, az ukránok szerint viszont a gép rakétákat szállított orosz SZ–300-as légvédelmi rendszerekhez, hadifoglyokról nem írnak – számolt a BBC.

A Ria Novosztyi orosz hírügynökség azt írja, hogy a balesetnek 65 ukrán mellett kilenc áldozata van. Vjacseszlav Gladkov orosz regionális kormányzó annyit közölt, hogy tud a történtekről, de más részletet nem mondott. Az orosz védelmi minisztérium azt állítja, hogy a fedélzeten az ukránok 65 elfogott katonája tartózkodott, akiket fogolycsere miatt Belgorod területére szállítottak.

Az ukrán vezérkar szerint viszont a gép rakétákat szállított orosz SZ–300-as légvédelmi rendszerekhez. Hadifoglyokról nem tettek említést

– írja az ukrán Ukrainszka Pravda. A közösségi médiában terjedő videókon annyi látható, amint egy repülőgép helyi idő szerint 11 óra körül Jablonovo falu közelében lezuhan, majd felrobban. Az Interfax azt írja, hogy az orosz légierő egyik bizottsága a gép lezuhanásának helyszínére repült, hogy megállapítsa a baleset okait.

Az Il–76 a Szovjetunióban, az Iljusin tervezőirodában az 1960-as évek végén kifejlesztett négy hajtóműves közepes teherszállító repülőgép. Eredetileg katonai célra tervezték az An–12 és az An–22 leváltására, a 40–50 tonnát emelő közepes kategóriában kívánták alkalmazni. Végül más célra is alkalmazott repülőgépet hoztak létre.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!