Magyarország lehet az utolsó az EU-ban, ahol recept kell az esemény utáni tablettához

2024. január 24. – 17:47

Másolás

Vágólapra másolva

Elfogadta a lengyel kormány azt a törvényjavaslatot, amely lehetővé tenné a 15 év feletti lányoknak és nőknek az esemény utáni tabletta vény nélküli megvásárlását – írja az MTI. A törvény akkor léphet hatályba, ha azt a lengyel parlament, a szejm megszavazza, 15 év alatti lányoknak az továbbra is vényköteles lesz.

Lengyelországban az ellaone nevű tabletta használatát könnyítenék így meg, amit esemény után legfeljebb 120 óráig, vagyis 5 napig lehet bevenni. Abortuszellenes szervezetek tiltakoztak a döntés ellen, mert szerintük a tabletta okozhat korai vetélést. Donald Tusk lengyel miniszterelnök szerint ez nem igaz.

Az esemény utáni tablettákat az Európai Unió minden tagállamában be lehet szerezni vény nélkül – kivéve Magyarországot és Lengyelországot. Ha a szejm megszavazza a lengyel kormány törvényjavaslatát, akkor Magyarország utolsó marad ebben.

Ma Magyarországon az esemény utáni tablettákat csak háziorvos vagy nőgyógyász írhatja fel receptre – erről a teljesen értelmetlen és sokszor megalázó procedúráról ebben a cikkünkben írtunk hosszabban.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!