NATO-főtitkár a svédek csatlakozásáról: Számítok arra, hogy Magyarország minél előbb elvégzi a ratifikációt

2024. január 24. – 08:04

Másolás

Vágólapra másolva

A török parlament megszavazta Svédország NATO-csatlakozását, ezzel Magyarország maradt a katonai szövetség utolsó tagállama, amely még nem járult hozzá a skandináv ország csatlakozásához. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár üdvözölte a döntést, és azt mondta: „Számítok arra is, hogy Magyarország amilyen hamar csak lehet, befejezi a nemzeti ratifikációját” – idézte a Reuters.

Törökország korábban azért nem hagyta jóvá a svéd tagfelvételt, mert így szerette volna elérni, hogy az észak-európai ország lépjen fel a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) területén tartózkodó tagjaival szemben. Svédország az elmúlt időszakban szigorította a terrorellenes törvényeit, és feloldotta a Törökországgal szembeni fegyverexportra vonatkozó korlátozásokat is.

Szijjártó Péter külügyminiszter legutóbb december 13-án ígérte meg, hogy nem Magyarország lesz az utolsó tagállam, amely ratifikálja Svédország NATO-csatlakozását.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!