Ukrajna visszaszólt Ficónak: nem fognak feladni területeket

2024. január 22. – 23:54

Másolás

Vágólapra másolva

A kijevi vezetés Robert Fico szlovák kormányfőnek üzenve jelezte, hogy nem fognak feladni területeket a megszálló orosz erőkkel szemben, írja a Politico. „Nem lehet kompromisszumot kötni a területi integritásról, sem Ukrajnában, sem Szlovákiában, sem bármelyik másik országban” – mondta Oleg Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő.

Ahhoz, hogy véget érjen a háború, Ukrajnának le kell majd mondania az orosz csapatok által megszállt területek egy részéről, mondta Robert Fico szlovák miniszterelnök szombaton a szlovák köztévében. „Kell, hogy legyen valamilyen kompromisszum” – mondta szombaton Fico. „Mit várnak, hogy az oroszok elhagyják Krímet, Donbaszt és Luhanszkot? Ez irreális!”

Nyikolenko szerint ha Ukrajnában nem biztonságos a helyzet, akkor nem az Szlovákiában és egész Európában sem. Ezért szerinte együtt kellene tenni azért, hogy minél közelebb kerüljön Ukrajna győzelme. Azt mondta, hogy Ukrajna és támogatói azon vannak, hogy az oroszok elhagyják a Krímet, a Donbaszt és Luhanszkot, és ne tudjanak továbbmenni például kelet-szlovákiai régiók irányába.

Az üzengetés nem sokkal előzi meg Fico és Denisz Smihal ukrán kormányfő találkozóját szerdán. Fico szombaton is azt mondta, Smihalnak is jelezni fogja, ellenzi Ukrajna NATO-tagságát, és meg fogja vétózni azt, és a fegyverszállításokat is leállítaná. A szlovák miniszterelnök arról is beszélt, hogy szerint Ukrajna nem egy független, szuverén ország, mivel „az Egyesült Államok teljes befolyása és ellenőrzése alatt áll”.

Ficót a múlt hét elején fogadta Orbán Viktor a Karmelitában, ahol láthatóan nagy egyetértés volt közöttük egy sor kérdésben. Ott Fico azt mondta, nincs katonai megoldása az ukrajnai helyzetnek, és támogatja a magyar kormány javaslatát, hogy ne az EU költségvetésén belül kapjon a megtámadott ország pénzügyi segítséget.

A Politico szerint Fico uniós körökben már kevésbé harcias hangokat ütött meg ezekben a kérdésekben, ráadásul a decemberi uniós csúcson sem az ukrán csatlakozási tárgyalások megindítása, sem az EU-s költségvetés ukrán támogatásokkal való kiegészítésének ügyében nem állt a magyar miniszterelnök mellé.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!