Robert Fico: Akkor érhetne véget a háború, ha Ukrajna feladna területeket

2024. január 21. – 22:23

Másolás

Vágólapra másolva

Robert Fico szlovák miniszterelnök szombaton arról beszélt, hogy Oroszország Ukrajna elleni háborújának csak úgy lehet véget vetni, ha Kijev átadja területének egy részét Oroszországnak – írja a Politico.

„Mit várnak, hogy az oroszok elhagyják Krímet, Donbaszt és Luhanszkot? Ez irreális!”

– mondta Fico a szlovák közszolgálati televíziónak. Fico szerint valamiféle kompromisszumnak mindenképpen születnie kell majd. A politikus ősszel, megválasztása előtt azt ígérte választóinak, hogy hatalomra kerülése esetén leállítja a fegyverszállítást Ukrajnába, megakadályozza Kijev esetleges NATO-tagságát, és ellenzi az Oroszországgal szembeni újabb szankciókat.

Fico most megismételte, hogy ellenzi Ukrajna NATO-csatlakozási kérelmét. A szombati interjú épp a szlovák kormányfő és Denis Shmyhal ukrán miniszterelnök szerdára tervezett találkozója előtt készült. „Megmondom neki, hogy ellenzem Ukrajna NATO-tagságát, és hogy meg fogom vétózni” – mondta. Szerinte az ukrán csatlakozás a harmadik világháború alapját jelentené. A szlovák miniszterelnök arról is beszélt, hogy szerint Ukrajna nem egy független, szuverén ország, mivel „az Egyesült Államok teljes befolyása és ellenőrzése alatt áll”. Ezután a világ egyik legkorruptabb országaként utalt Ukrajnára.

Robert Ficót épp a héten fogadta Orbán Viktor a Karmelitában, ahol láthatóan nagy egyetértés volt közöttük Brüsszellel szembeni kifogásokban, az illegális migráció kezelésében és abban, hogy Magyarország a szuverenitását védve küzd az EU-ban. Orbán szerint a két ország kormányának politikája „99 százalékban egy irányba mutat”. A találkozó napján után az Európai Parlament 496 igen szavazattal, 70 nem és 64 tartózkodás mellett elfogadta azt az állásfoglalást, amely megkérdőjelezi Szlovákia képességét a korrupció elleni küzdelemre és az uniós költségvetés védelmére.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!