Százezrek tüntettek Németországban az AfD szélsőjobboldali nézetei ellen

2024. január 21. – 00:07

Másolás

Vágólapra másolva

A legfrissebb jelentések szerint 250-300 ezren vonultak utcára Németország több városában szombaton, hogy tiltakozzanak az Alternatíva Németországért (AfD) jobboldali parlamenti párt és annak idegenellenes, antiszemita álláspontja ellen. A német közszolgálati televízió hírportálja, a Tagesschau azt írja: a szervezők és a rendőrség becslése szerint több mint 250 ezren tüntettek több városban. A Frankfurter Allgemeine Zeitung 300 ezer tüntetőről ír.

Demonstrációk voltak többek között Frankfurtban, Hannoverben, Kasselben, Dortmundban, Wuppertalban, Karlsruhéban, Nürnbergben és más városokban is.

A tüntetési hullámot az váltotta ki, hogy sajtóhírek szerint egy szélsőjobboldali találkozót tartottak tavaly novemberben Németországban, amelyen az AfD képviselői is részt vettek, és ahol több millió bevándorló kitelepítése is felmerült. A Potsdamban tartott találkozón AfD-s és a konzervatív Kereszténydemokrata Unióhoz (CDU) tartozó politikusok remigrációról beszéltek. A terv nemcsak a menedékkérőkre, de a tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldiekre és „a nem asszimilált” német állampolgárokra is vonatkozna.

Nancy Faeser szövetségi belügyminiszter az eset után azt mondta: az olyan ártalmatlannak tűnő kifejezések mögött, mint a „remigráció”, felsejlik az emberek etnikai származása vagy politikai nézetei miatti tömeges kiutasításnak és deportálásnak a gondolata.

A demonstrálók a szombati tüntetésen világossá tették: nem akarják, hogy az ország visszatérjen a náci múltjához. Néhányan „A fasizmus nem alternatíva” feliratú táblákkal vonultak fel.

A napok óta tartó tüntetéseket Olaf Scholz kancellár is támogatta. „A jobboldali szélsőségesek támadják a demokráciánkat” – mondta korábban.

Vasárnapra további demonstrációkat jelentettek be. Ezekre is tízezreket várnak.

Az AfD egyébként jelenleg Németország második legnépszerűbb pártja, felemelkedésükről itt írtunk részletesen.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!