Akkorát ütöttek egy férfi ánuszára a francia rendőrök, hogy megrepedt a záróizma, felfüggesztettel megúszták

2024. január 20. – 11:31

Másolás

Vágólapra másolva

12 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték azt a francia rendőrt, aki 2017-ben egy őrizetbe vétel közben maradandó sérülést okozott egy fekete férfinak – írja a France24. Az akcióban részt vevő két másik rendőrt három-három hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték.

Az eset 2017. február 2-án történt Párizs Seine-Saint-Denis nevű külvárosában. A térfigyelő kamerák szerint a rendőrök megpróbálták megállítani és igazoltatni egy fekete férfit, aki ellenállt nekik. Dulakodás közben a földre lökték, nyolc percen keresztül ütlegelték. Közben a nadrágját is lehúzták, és az egyik ütés az ánuszát érte. Ez olyan erősre sikerült, hogy a záróizmán tíz centiméteres repedés keletkezett, ami miatt maradandó egészségkárosodása lett, azóta nehezen tud járni.

Az eset akkor nagy visszhangot váltott ki Franciaországban, tömegtüntetések zajlottak az ország több pontján a rendőri erőszak ellen. Az események értelmezése nagyon megosztotta a társadalmat:

  • a sértett szerint a rendőrök egyértelműen rasszisták voltak, perceken keresztül ütlegelték, és gyakorlatilag megerőszakolták a gumibottal;
  • a rendőrök szerint viszont azért kellett erőszakot alkalmazniuk, mert a férfi ellenállt, és a gumibottal a szabályoknak megfelelően a lábát próbálták meg ütni, csak az egyik ütés félrement.

Az ügyben először nemi erőszak miatt nyomoztak, később ezt a vádat ejtették. Az ütést mérő rendőrt végül a sérülés okozása miatt ítélték el, míg a társait az előírásoknak nem megfelelő eljárás miatt.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!