Lelőtték az ecuadori tévéostromot vizsgáló ügyészt

2024. január 18. – 12:07

Másolás

Vágólapra másolva

Agyonlőtték César Suárez ecuadori ügyészt Guayaquil városában – írja a BBC News az ország főügyészségére hivatkozva. A bandaháborúk káoszába süllyedt dél-amerikai országban a múlt héten foglaltak el maszkos fegyveresek egy televíziót, ezt az esetet vizsgálta Suárez. A BBC szerint nem világos, hogy a vizsgálatnak köze van-e Suárez megöléséhez.

A múlt heti eset során a TC nevű tévé stúdiójába törtek be a fegyveresek, akik puskákkal és pisztolyokkal fenyegették élő adásban a csatorna munkatársait. Jose Luis Calderon újságíró könyörgése az egyik fegyveresnek be is járta a világsajtót. A támadók lábon lőttek egy operatőrt, egy másik dolgozónak pedig eltörték a karját.

Az ügyet vizsgáló ügyészt autójában lőtték le, amint épp hivatalába tartott. A helyi média képeket is bemutatott a golyók lyuggatta kocsiról. Suárez egy nappal halála előtt még interjút adott az El Universo lapnak, mondván nem kapott rendőrségi védelmet annak dacára, hogy 13 támadót is kihallgatott már.

Fotó: Stringer / AFP or licensors
Fotó: Stringer / AFP or licensors

Ecuadorban egy bandavezér szökése után szabadult el igazán a pokol, bár a tavalyi elnökválasztás egyik jelöltjét már megölte egy bűnbanda. Daniel Noboa elnök 60 napos szükségállapotot hirdetett, tömeges fogolyszökések történtek, és a rendvédelmi dolgozók sokaságát rabolták el. Az állam 22 drogkereskedő bandát nyilvánított terrorszervezetté, és bevetette a hadsereget. A helyzetről bővebben ebben a cikkünkben írtunk.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!