Rendkívüli állapotot rendeltek el az oroszországi Voronyezsben egy ukrán dróntámadás után

2024. január 16. – 13:32

Másolás

Vágólapra másolva

Összefoglalónk az orosz–ukrán háború legfontosabb eseményeiről:

Rendkívüli állapotot rendeltek el az oroszországi Voronyezsben kedd reggel, miután orosz tisztviselők szerint ukrán dróntámadás érte a várost. Az Ukrajna elleni támadásra használt orosz vadászbombázók Voronyezs közelében állomásoznak.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Svájcba érkezett, hogy részt vegyen a davosi Világgazdasági Fórumon. Tárgyalt Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral is, azt mondta neki, hogy reméli, hogy a NATO még idén olyan döntéseket hoz, amelyek közelebb viszik országát a csatlakozáshoz.

Zelenszkij tájékoztatta Stoltenberget a fronton kialakult helyzetről, megköszönte a NATO folyamatos támogatását, és hangsúlyozta az ukrán légvédelmi rendszer megerősítésének fontosságát is – derül ki az elnöki hivatal közleményéből.

Ukrajna közölte, hogy lelőtt egy orosz A-50-es kémrepülőt és egy Il-22-es repülőgépet az Azovi-tenger térségében. „Az ukrán légierő megsemmisített egy ellenséges A-50-es nagy hatótávolságú radarfelderítő repülőgépet és egy ellenséges IL-22-es légi irányító központot” – mondta Valerij Zaluzsnij, Ukrajna katonai főparancsnoka.

A Kreml nem kívánta kommentálni a Bloomberg jelentését, amely szerint a kínai állami tulajdonú bankok az amerikai másodlagos szankcióktól való félelmükben szigorítják az orosz ügyfeleknek nyújtott finanszírozás korlátozását, és ezt rendkívül érzékeny témának minősítette. A jelentéssel kapcsolatban Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kérdésre azt mondta, hogy ez az érintett vállalatok és hivatalok ügye, nem pedig a Kremlé – írja a Reuters. „Ez egy nagyon-nagyon érzékeny terület, és nem valószínű, hogy bárki is vállalja, hogy beszéljen róla – erre nem is szabad számítani” – mondta Peszkov.

Ukrajna felszólította a civileket az északkeleti Harkiv régióban, hogy hagyják el a front melletti falvakat. Több mint két tucat falu lakóit evakuálják a térségben súlyosbodó orosz támadások miatt – jelentette az AFP. A rendelet mintegy 3043 embert érint a településeken, köztük 279 gyermeket.

(Guardian, MTI, Reuters)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!