Kizárnák a papot az orosz ortodox egyházból, aki nem volt hajlandó imádkozni az ukrajnai győzelemért

2024. január 14. – 13:50

Kizárnák a papot az orosz ortodox egyházból, aki nem volt hajlandó imádkozni az ukrajnai győzelemért
Orosz katonák előtt tisztelgő plakát az oroszországi Sztarij Oszkolban 2024. január 11-én – Fotó: Olga Maltseva / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnapi összefoglalónk az orosz-ukrán háború legfontosabb eseményeiről.

  • Kizárnának az orosz ortodox egyházból egy ismert liberális papot, mert nem volt hajlandó felolvasni egy imát, amelyben arra kérte Istent, hogy vezesse Oroszországot az Ukrajna feletti győzelemhez. A szombaton közzétett ítéletben az egyházi bíróság kimondta, hogy Alekszij Uminszkijt „ki kell zárni a szent rendből”, mert megszegte papi esküjét. A döntést jóváhagyásra továbbították Kirill pátriárkának, az orosz egyházfőnek. Az ima elmondását Kirill pátriárka tette Kirill kötelezővé tett az istentiszteleteken. Az ukrajnai invázió óta több tucat orosz ortodox papot büntettek meg azért, mert a győzelem helyett a békére felszólító imákat olvastak fel. Uminszkij a legismertebb pap, akit emiatt retorzió érhet: rengetegen ismerik a haldokló gyerekek és felnőttek számára végzett hospice-munkájáról, 2022-ben pedig ő vezette Mihail Gorbacsov volt szovjet elnök temetését. 30 éven át szolgált a moszkvai Életadó Szentháromság templom vezető papjaként, mielőtt ebben a hónapban, közvetlenül az ortodox karácsony előtt hirtelen elbocsátották. Egy tavaly novemberi interjúban Uminszkij azt mondta, hogy a háború és a „különleges katonai művelet” nyelve „semmiképpen sem összeegyeztethető” az egyházi liturgiával, és arra buzdította a híveket, hogy inkább a békéért imádkozzanak. (Guardian)
  • Oroszország külföldi ügynöknek minősítette Borisz Akunyint, az ország egyik legnépszerűbb regényíróját. A 67 éves férfi közismert arról, hogy régóta bírálja Vlagyimir Putyin elnököt, és ellenezte Oroszország ukrajnai invázióját is. A háború előtt Akunyin detektívregényei bestsellerek voltak Oroszországban, amíg a hatóságok be nem tiltották a könyveit. Az igazságügyi minisztérium most azzal is megvádolta, hogy pénzt gyűjtött az ukrán hadsereg támogatására. (BBC)
  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Stéphane Séjourné francia külügyminiszterrel tárgyalt Ukrajnában „Megvitattuk Ukrajna védelmi szükségleteit, beleértve a drónok és a tüzérség közös gyártását, valamint a légvédelem további megerősítését” – írta Zelenszkij az X-en.
  • Az oroszországi Vlagyivosztok város volt, korrupció miatt elítélt polgármestét is besorozták és az ukrajnai frontra küldték. Oleg Gumenyukot tavaly 12 év börtönre ítélték 38 millió rubel (közel 150 millió forint) kenőpénz elfogadása miatt. (Guardian)
  • Vasárnapi védelmi hírszerzési jelentésében a brit védelmi minisztérium azt írja, az Ukrajnával vívott háborúnak az oroszországi egészségügyi ellátásra gyakorolt hatását „nagy valószínűséggel” már az orosz polgári lakosság is érzi, mivel nehezen férnek hozzá a kórházi szolgáltatásokhoz, és a sebesültek ellátása miatt hiányt szenvednek az orvosi termékekből. (X)
  • Dánia újabb, több mint 21 millió dolláros segélycsomagot nyújt Ukrajnának a dél-ukrajnai Nyikolajev városának helyreállítására. A segélycsomag többek között mezőgazdasági földterületek aknamentesítésére és a nikolajevi Állami Agráregyetem kollégiumának rekonstrukciójára irányuló projekteket tartalmaz. (Guardian)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!