ENSZ-tisztviselő: Több kereskedelmi szállítmányt kell beengedni Gázába az éhínség megelőzése érdekében

2024. január 14. – 09:49

Másolás

Vágólapra másolva

„A gázai válság ember okozta katasztrófa, amelyet súlyosbít az embertelen nyelvezet és az élelmiszer, a víz és az üzemanyag háborús eszközként való felhasználása” – mondta Philippe Lazzarini, az ENSZ Gázában működő fő segélyszervezetének főbiztosa szombaton.

„A humanitárius segélyek önmagukban nem lesznek elegendőek a fenyegető éhínség megfordításához” – hangsúlyozta Lazzarini, aki szerint a katasztrófa csak úgy lenne elkerülhető, ha több kereskedelmi szállítmány jutna be az övezetbe.

„A tél beállta még elviselhetetlenebbé teszi az életet, különösen a szabadban élők számára” – figyelmeztetett az ENSZ-tisztviselő. Becslése szerint több mint 1,4 millió ember tartózkodik „túlzsúfolt és egészségtelen” ENSZ-menhelyeken, ahol nincs megfelelő mennyiségű élelem és higiénia.

Lazzarini sürgette a vezetőket, hogy fogadják meg a humanitárius tűzszünetre vonatkozó felhívásokat, és tegyék lehetővé, hogy több élelmiszert, gyógyszert, vizet és menedéket juttassanak el a tömeges kitelepítésekben érintetteknek.

(CNN)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!