A papi nőtlenség eltörlése mellett érvelt a Vatikán magas rangú tisztviselője

2024. január 8. – 07:42

Másolás

Vágólapra másolva

A római katolikus egyháznak „komolyan el kellene gondolkodnia” azon, hogy engedélyezze a papok házasságát – mondta egy magas rangú vatikáni tisztviselő és Ferenc pápa tanácsadója egy vasárnap megjelent interjúban a Reuters szerint.

„Valószínűleg ez az első alkalom, hogy ezt nyilvánosan mondom, egyesek számára eretnekségnek fog hangzani” – mondta a Times of Malta lapnak Charles Scicluna máltai érsek, aki a Vatikán doktrinális hivatalának helyettes titkára.

Ferenc pápa kizárta annak lehetőségét, hogy változtatna a római katolikusok papi nőtlenséget előíró szabályán. De ez nem hivatalos egyházi tanítás, így egy következő pápa megváltoztathatná.

Scicluna, aki leginkább arról ismert, hogy ő vezette a szexuális visszaélésekkel kapcsolatos bűncselekmények kivizsgálását, megjegyezte, hogy a papok az egyház történetének első évezredében házasodhattak, és a katolikus egyház keleti rítusában ma is engedélyezett a házasságkötés.

„Ha rajtam múlna, felülvizsgálnám azt a követelményt, hogy a papoknak cölibátusban kell élniük” – mondta. „A tapasztalat azt mutatja, hogy ezen komolyan el kell gondolkodnunk” – szögezte le. Mint hozzátette, az egyház „sok nagyszerű papot veszített el, mert a házasságot választották”.

Azt mondta, hogy „van helye” a cölibátusnak az egyházban, de figyelembe kell venni azt is, hogy egy pap néha szerelembe esik. Ilyenkor választania kell „a nő és a papság között, és egyes papok ezt úgy oldják meg, hogy titokban szentimentális kapcsolatokba bocsátkoznak”.

Évszázadok óta folyik a vita arról, hogy a római katolikus papoknak engedélyezni kellene-e a házasságot.

A katolikus egyház keleti rítusában, valamint az ortodox, protestáns és anglikán egyházakban a papok is házasodhatnak. A házas papság ellenzői szerint a cölibátus lehetővé teszi, hogy a pap teljesen az egyháznak szentelje magát.

2021-ben a pápa elutasította azt a javaslatot, hogy néhány idős házas férfit felszentelhessenek az Amazonas távoli területein, ahol egyes helyeken a hívek évente csak egyszer láttak papot.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!