Egy orosz repülőgép véletlenül lebombázott egy oroszországi falut

2024. január 2. – 09:44

Egy orosz repülőgép véletlenül lebombázott egy oroszországi falut
Robbanás látható az orosz rakétacsapás közepette Kijevben 2024. január 2-án hajnalban – Fotó: Vladyslav Musiienko / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Összefoglalónk az orosz–ukrán háború keddi eseményeiről.

Oroszország véletlen lebombázott egy orosz falut

Egy orosz harci repülőgép véletlenül lebombázta a nyugat-oroszországi voronyezsi régió egyik faluját – közölték az orosz hatóságok, írja a Moscow Times. A gép „veszélyhelyzetben” engedte ki a robbanóanyagokat január 2-án reggel Petropavlovka felett.

A robbanásban senki nem halt vagy sérült meg, de legalább hat épület megrongálódott. Az orosz-ukrán határtól 150 kilométerre fekvő falu néhány lakosát ideiglenes lakóhelyre költöztették.

Támadás érte Kijevet és Harkivot is

Kedd hajnalban ismét orosz rakétazápor zúdult Ukrajna fővárosára, írja a Guardian. Robbanások sorozata hallatszott Kijevben, és törmelékek hullottak a városra. Mindez azután történt, hogy hétfőn Putyin megtorlást ígért a Belgorod elleni ukrán támadásért, amit egy nagyszabású orosz rakétatámadásra adott válaszul indítottak az ukránok.

Vitalij Klicsko, Kijev főpolgármestere a Telegramon azt közölte, több mint tíz ember megsérült a kedd reggeli orosz támadásban. Hozzátette ugyanakkor azt is: a városban hallható hangos robbanások egy részéért a támadás elhárításában részt vevő légvédelmi rendszerek felelősek.

Az ukrán légierő szerint az oroszok egyebek mellett hiperszonikus Kinzsal rakétákat lőttek ki ukrán célpontokra, és továbbiak tartanak a főváros felé. A csapások az északkeleti Harkiv városát is eltalálták.

Vlagyimir Putyin hétfőn terrorista akciónak nevezte az ukrán határtól 30 kilométerre lévő Belgorod ellen irányuló ukrán támadást, amiben húsz ember meghalt és 111-en megsebesültek. Az ukrán offenzíva azután indult, hogy Oroszország az elmúlt napokban nagy erőkkel kezdte el bombázni az ukrán nagyvárosokat.

Ukrajna azt állítja, hogy Oroszország „rekordszámú” támadó drónt indított január 1-jén. Az ukrán légierő közölte, hogy 90 iráni eredetű orosz drónból 87-et sikeresen lelőttek az újév első napján.

„Az utóbbi öt napban az ellenség legkevesebb 500 rakétát, illetve drónt lőtt ki Ukrajnára” – közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, miután Rishi Sunak brit miniszterelnökkel egyeztetett telefonon. Zelenszkij megköszönte Nagy-Britannia támogatását az ukrán légvédelemnek.

A brit kormány közleménye szerint Sunak részvétét fejezte ki az ukrán áldozatokért, akik Oroszország „barbár légicsapásai” során vesztették életüket, vagy sebesültek meg a karácsonyi ünnepek alatt. Hangsúlyozta, hogy London 2024-ben és azon túl is Ukrajna oldalán fog állni.

Törökország nem engedi az aknavadász hajókat át

Törökország kedden bejelentette, hogy nem engedi át azt a két aknavadász hajót a Fekete-tengeren, amelyet Nagy-Britannia adományozott Ukrajnának. Törökország szerint nemzetközi egyezményt szegne meg a hajók áthaladása. Nagy-Britannia a múlt hónapban kínálta fel az ukrán haditengerészetnek a hajókat, hogy segítsék ezzel Ukrajna tengeri hadműveleteinek megerősítését az Oroszországgal folytatott harcokban, írja a Reuters.

A törökök tájékoztatták NATO-szövetségeseiket, hogy nem engedik át a hajókat mindaddig, amíg a háború tart. A Montreux-i egyezmény szerint áthaladhatnak a szoroson nem hadviselő felek hadihajói, de Ankara letilthatja a hajók áthaladását, ha úgy véli, fennáll a veszélye, hogy azok háborúba keverednének.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!