A késes támadó bevallotta, hogy meg akarta ölni a dél-korai ellenzéki pártvezetőt

2024. január 2. – 07:39

A késes támadó bevallotta, hogy meg akarta ölni a dél-korai ellenzéki pártvezetőt
A megtámadott I Dzsemjong – Fotó: YONHAP / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Leszúrták a legnagyobb dél-koreai ellenzéki párt vezetőjét, I Dzsemjongot egy sajtóeseményen Puszanban, írja a CNN. Az ellenzéki politikus a városban épülő repteret látogatta meg, amikor a tömegből valaki hirtelen rátámadt. A hatóságok közlése szerint a politikus nyakának bal oldalát érte a késszúrás, de szerencséje volt, mert támadója nem találta el a fő nyaki ütőerét.

Az MTI szerint az I Dzsemjong vagyok feliratú papírkoronát viselő férfi autogramkérőként férkőzött a politikus közelébe. A közösségi médiában megjelent felvételek szerint többen üldözőbe vették és elfogták, miután megszúrta a pártvezetőt, később pedig átadták a kiérkező rendőröknek.

A rendőrség később azt közölte, hogy a 1957-es születésű, Kim vezetéknevű támadó egy 18 centiméteres, online vásárolt késsel követte el tettét. Kihallgatása során bevallotta, hogy meg akarta ölni I Dzsemjongot, ezért gyilkossági kísérlet miatt emeltek ellene vádat.

I Dzsemjong pártja az eset után azt mondta, hogy a politikus eszméleténél volt, amikor kórházba szállították, a pontos állapotáról későbbre ígértek tájékoztatást. A párt szóvivője terrorcselekménynek minősítette az esetet, ami szerinte súlyos fenyegetést jelent a demokráciára. Jun Szogjol dél-koreai elnök elítélte a támadást, és arra utasította a rendőrséget, hogy haladéktalanul vizsgálják ki az esetet.

Az 59 éves I Dzsemjong 2022-ben indult az elnökválasztáson, de kikapott a hivatalban lévő Jun Szogjoltól. Ezután lett a Demokrata Párt vezetője, ami az áprilisi parlamenti választásokra készül. Dél-Koreában nem először támadtak meg magas rangú politikusokat, ami az ország erős politikai megosztottságával is magyarázható. A 2022-es elnökválasztási kampányban I Dzsemjong pártjának korábbi vezetőjét például fejbe verték egy kalapáccsal.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!