Zelenszkij újévi beszéde: A világ legnagyobb terrorszervezetével állunk szemben

2024. január 1. – 09:34

Másolás

Vágólapra másolva

A világ sok vezetőjéhez hasonlóan az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij is újévi beszéddel köszöntötte 2024-et. „A 2023-as év a végéhez közeledik. Függetlenségünk újabb éve. Függetlenségi harcunk újabb éve. Újabb háborús év. Háború a földünkért. A szabadságunkért. Egymásért” – ez volt beszédének nyitó gondolata.

Kifejtette, hogy mindenkinek van min mosolyognia, mert valami sikerben lehetett része, de mindenkit ért veszteség is. A maga módján mindenki küzdött, dolgozott, várt, segített, reménykedett. 2023 legfontosabb eredményének azt nevezte, hogy Ukrajna megerősödött. A 676 napja tartó, 2022. február 24-én kezdődött háborúról azt mondta, kevesen hitték, hogy átvészelnek akár csak egy hetet is, hogy átvészelik 2022-t, nemhogy 2023-at, ám Ukrajna él, harcol, és megy előre.

„Ukrajna nyer. Ukrajna működik. Ukrajna létezik. Ez nem újévi csoda, nem mese, nem varázslat, hanem mindenki érdeme. A több millió ukrán együttes érdeme. Az ukránok keményebbek a hidegnél és a sötétségnél. Ukrajna megbirkózott az energiahiánnyal. Nem tűntünk el a sötétben. A sötétség nem nyelt el bennünket. Legyőztük a sötétséget.”

Zelenszkij azt is elmondta, minden egyes harcosra büszke, akik bátran felveszik a küzdelmet a világ legnagyobb terrorszervezete ellen, amivel szemben állnak. Egy ilyen harcban rendkívüli erőfeszítésekre van szükség, nagyobbakra, mint azt elsőre gondolni lehet, miközben a háború családokat választott szét. Az ukrán emberek helytállása, kitartása az egész világot inspirálja.

Beszélt a történelmi diplomáciai sikerről, hogy elkezdődhetnek a tárgyalások Ukrajna uniós csatlakozásáról, amiben sokan nem hittek, és nem is remélték, hogy ilyen gyorsan megvalósulhat. Lisszabontól Luhanszkig tartó egységes és erős Európára utalt.

„Mindenkinek, aki még tétovázik, jövőre bátran válasszon – védje meg saját hazáját, tegyen érte, segítsen, találja meg önmagát a saját hazájában, mert ez az egyetlen hely a földön, ahol mindannyian azt mondhatjuk: otthon vagyunk. Nem tudjuk biztosan, mit hoz nekünk az új év, ahogy tavaly sem tudtuk. Idén azonban hozzátehetjük: bármit hozzon is, erősebbek leszünk.”

A háború előtt banálisnak tartották az olyan jókívánságokat, mint a meleget és a jó egészséget, de a háború alatt ezek felbecsülhetetlen értékűvé váltak. Minden embernek ezt kívánta, Ukrajnának pedig győzelmet és békét.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!