Már 21 halottja van az ukrán belgorodi támadásnak, Oroszország válaszul rakétákat indított Harkivra

2023. december 31. – 08:44

Másolás

Vágólapra másolva

Tovább nőtt a belgorodi halálos áldozatok száma, Oroszország szerint 21-en haltak meg és 110-en sebesültek meg a határ menti városban. A számok alapján ez az egyik legtöbb áldozatot követelő, Oroszországot ért csapás a háború kitörése óta, írja a Guardian.

Ukrajna azután mért válaszcsapást Oroszországra, hogy az orosz erők pénteken brutális légicsapást mértek több ukrán nagyvárosra, köztük Kijevre, Lvivre, Harkivra, Odesszára és Zaporizzsjára – ez volt a háború kezdete óta a legnagyobb orosz támadás. A támadássorozatban a legfrissebb adatok szerint legalább 41-en vesztették életüket, és csaknem százhatvanan sérültek meg.

Belgorod alig több mint félórányira van az ukrán határtól, így az orosz utánpótlási vonalak egyik létfontosságú pontja. A várost hónapok óta érik bombázások, dróntámadások.

Az orosz védelmi minisztérium a belgorodi választámadásra szombaton napközben ígért megtorlást, úgy fogalmaztak, a „bűn nem marad büntetlenül”. Szombat éjszakára Oroszország csapást mért egy Harkiv központjában lévő szállodára, illetve töb lakóépületre a város délkeleti részén. Előbbiben ketten sérültek meg, egyikük egy brit állampolgár.

Péntek este az ENSZ rendkívüli ülésen ítélte el a választámadásokat kiváltó pénteki orosz támadást Ukrajna ellen. „Az ukránok ismét arra kényszerülnek, hogy az ünnepeket menedéket keresve, a romok eltakarításával, a halottak eltemetésével töltsék” – fogalmazott Khaled Khiari ENSZ-főtitkár-helyettes.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!