Putyin boldog új évet kívánt Orbán Viktornak, az orosz elnök szerint sikerült fenntartani az orosz-magyar kapcsolatok pozitív dinamikáját

2023. december 30. – 20:11

Másolás

Vágólapra másolva

Vlagyimir Putyin orosz elnök több ország vezetőjének, köztük Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek is boldog új évet kívánt, vette észre a Mandiner.

A Kreml honlapján közzétett köszöntőben Putyin a magyar kormányfő mellett kifejezte jókívánságait Abházia, Azerbajdzsán, Örményország, Belarusz, Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán, Türkmenisztán, Üzbegisztán, Dél-Oszétia, Bolívia, Brazília, Venezuela, Vietnám, India, Kína, Kuba, Laosz, Nicaragua, Szerbia, Szíria, Törökország és Dél-Afrika politikai vezetőjének is. A súlyos névsorban üde színfolt Ferenc pápa neve, akit szintén köszöntött az orosz elnök.

És ez teljes felsorolás, tehát rajtunk kívül egyetlen EU-s ország vezetőjének nem szánt szép szavakat az orosz diktátor, ahogy az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Japán, Dél-Korea vagy éppen Ausztrália vezetőjének sem.

Az Orbán Viktornak szánt bekezdésben az orosz elnök arról írt, hogy az elmúlt évben „a nehéz nemzetközi helyzet ellenére megmaradt az orosz-magyar kapcsolatok pozitív dinamikája”. Az orosz elnök megerősítette „a konstruktív és pragmatikus együttműködés” folytatásának szándékát, amely „lehetővé teszi fontos közös gazdasági projektek megvalósítását, ami teljes mértékben megfelel az orosz és a magyar nép érdekeinek.”

A saját hazai politikai ellenfeleit meggyilkoltató, megmérgeztető, a nem az ő politikáját támogató újságokat betiltó, a tőle függetlenül létezni akaró Ukrajnát megtámadó, emberek százezreinek halálát okozó, Oroszország lakosságát szisztematikusan félretájékoztató és a Nyugat ellen uszító Putyin idén októberben találkozott utoljára Orbán Viktorral, Pekingbe egyetlen EU-s politikusként utazott el a magyar kormányfő az egyre kudarcosabb„Egy övezet, egy út” fórumára.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!