14-en haltak meg a Belgorodot ért ukrán támadásban, Oroszország bűnnek nevezte a válaszcsapást

2023. december 30. – 15:55

14-en haltak meg a Belgorodot ért ukrán támadásban, Oroszország bűnnek nevezte a válaszcsapást
Megrongálódott ház az oroszországi Belgorodban – Fotó: Vjacseszlav Gladkov / Telegram / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Frissítés 16:45-kor: Délutánra 14-re nőtt az oroszországi Belgorodot ért ukrán csapás áldozatainak száma. 108-an megsérültek, közölte az orosz minisztérium. 12 felnőtt és két gyerek halt meg a csapásban.

Az orosz védelmi minisztérium közleményében azt írta, „a bűn nem marad büntetlenül”. Szerintük Kijev a támadással „el akarta terelni a figyelmet a fronton elszenvedett vereségekről”. Az orosz minisztérium azt állította, Oroszország „csak katonai létesítményeket” támadt Ukrajnában. Utóbbi állításukkal azonban nem egyezik meg sem az, hogy az ENSZ szerint idén nyárig több mint 9500-an haltak meg Ukrajnában az orosz támadás után. A Csernyihivet ért augusztusi hatalmas orosz támadásban is haltak meg civilek, köztük egy gyerek is.

Korábban írtuk:

Orosz tisztségviselők közlése szerint négy ember meghalt, köztük három gyerek, miután Ukrajna területéről több tucat rakétát és drónt lőttek ki az oroszországi Belgorod megyére, írja a BBC. Tizenhárom rakétát és harminckét drónt lőttek le több régióban, tudatta az orosz védelmi minisztérium. A halálos áldozatokat Brjanszkból és Belgorodból jelentették.

Megrongálódott autó Belgorodban – Fotó: Vjacseszlav Gladkov / Telegram / Reuters
Megrongálódott autó Belgorodban – Fotó: Vjacseszlav Gladkov / Telegram / Reuters

A támadás egy nappal azután történt, hogy az orosz légierő brutális légicsapást mért több ukrán nagyvárosra, köztük Kijevre, Lvivre, Harkivra, Odesszára és Zaporizzsjára. A támadássorozatban a legfrissebb adatok szerint harminckilencen vesztették életüket, és csaknem százhatvanan sérültek meg.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombaton azt mondta, hogy százhúsz településre mértek csapást az oroszok, több száz épület, vagy ahogy ő fogalmazott, „civil objektum” rongálódott meg.

Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere közölte, hogy egy raktár romjai alól további hét holttestet emeltek ki, így a fővárosban tizenhatra emelkedett a halálos áldozatok száma. Hétfőre gyásznapot rendeltek el Kijevben.

Washington továbbra is támogatja Ukrajnát

Közben az ukrajnai harctéren kialakult helyzetről és a nyugati országok támogatásának kilátásairól egyeztetett telefonon Lloyd Austin amerikai és Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter, idézte az MTI a Pentagon sajtószolgálatát.

A Pentagon vezetője azt mondta ukrán kollégájának, hogy az Egyesült Államok, valamint szövetségesei és partnerei továbbra is „elkötelezettek Ukrajna támogatása mellett”.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter december 27-én jelentette be az Egyesült Államok idei utolsó katonai segélyét Ukrajnának. A 250 millió dollár értékű szállítmányban olyan tételek szerepelnek, mint például alkatrészek légvédelmi rendszerekhez, rakéták egyéb mobil kilövőrendszerekbe, páncéltörő lőszerek, a legnagyobb mennyiségben használt 105 és 155 milliméteres lövedékek és mintegy 15 millió lőszer kisebb fegyverekhez.

Az ukrajnai háború kezdete óta az Egyesült Államok több mint 110 milliárd dollár katonai, gazdasági és humanitárius támogatást nyújtott Ukrajnának.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!