Oroszország brutális csapást mért több ukrán nagyvárosra

2023. december 29. – 11:19

Oroszország brutális csapást mért több ukrán nagyvárosra
Egy tűzoltó küzd a lángokkal az egyik kijevi légicsapás helyszínén – Fotó: Valentyn Ogirenko / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt időszak legsúlyosabb támadását hajtotta végre az orosz hadsereg Ukrajna ellen. Az AP hírügynökség péntek esti híradása szerint legkevesebb harminc halottról és több mint százhatvan sebesültről lehet tudni olyan nagyvárosokban, mint Kijev, Odessza, Harkiv és Lviv.

A hatóságok attól tartanak, hogy ezek az adatok még mindig nem véglegesek, az áldozatok száma tovább emelkedik majd. Az ukrán légierő szerint korábban még nem fordult elő, hogy egyszerre ennyi célpontot támadjanak az oroszok.

Az ukrán vezérkar szerint Oroszország közel 160 támadó eszközt lőtt ki, közöttük manőverező robotrepülőket és Sahíd típusú, robbanóanyaggal megrakott drónokat. A légvédelem 88 rakétát és 27 drónt lőtt le.

Jurij Ihnat, az ukrán légierő parancsnokságának szóvivője azt mondta: „hosszú ideje nem láttunk ennyi vöröset a képernyőnkön”. Az orosz erők először öngyilkos drónok hullámát indították, majd rakéták következtek – közölte. A légierő szerint ez volt a leghevesebb támadás 2022 novembere óta, amikor Oroszország 96 rakétát lőtt ki Ukrajnára egy nap alatt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta, hogy civil épületekre, köztük oktatási intézményekre és egy szülészeti osztályra is csapást mértek az orosz erők. A Guardian szerint Harkivban legalább tíz robbanást lehetett hallani.

„Oroszország ma minden fegyvertípust felvonultatott ellenünk” – tette hozzá Zelenszkij. Azt is mondta, mindent megtesznek azért, hogy a támadásban érintettek segítséghez jussanak, és ígéretet tett arra, hogy válaszolni fognak a csapásra.

Mentőcsapatok dolgoznak az orosz légicsapás után az ukrajnai Dnyiproban 2023. december 29-én – Fotó: Arsen Dzodzaiev / Anadolu Agency / AFP
Mentőcsapatok dolgoznak az orosz légicsapás után az ukrajnai Dnyiproban 2023. december 29-én – Fotó: Arsen Dzodzaiev / Anadolu Agency / AFP

Ukrán tisztségviselők nyugati szövetségeseik segítségét kérték ahhoz, hogy a péntekihez hasonló légitámadások ellen sikeresebben tudjanak védekezni.

Az MTI szerint négy régió áram nélkül maradt a támadások következtében.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!