A New York Timesnak elege lett abból, hogy a fizetős cikkeivel tanítják a ChatGPT-t, perre viszi a dolgot

2023. december 27. – 20:11

Másolás

Vágólapra másolva

A New York Times beperelte a ChatGPT tulajdonosát, a lap szerint ugyanis az OpenAI megsértette a szerzői jogait. A Microsoftot is beperelték, a keresetben több milliárd dolláros kártérítésről van szó.

A ChatGPT és más a hasonló nagy nyelvi modellek (LLM) óriási mennyiségű, gyakran az internetről származó adat elemzésével tanulnak. A felperes szerint a New York Times által közzétett cikkek millióit használták fel engedély nélkül a ChatGPT okosabbá tételéhez, és így az most már az újságnak is versenytársa lett.

A NYT szerint amikor aktuális eseményekről kérdezik a ChatGPT-t, az néha szó szerint idéz a New York Times olyan cikkeiből, amelyekhez előfizetés nélkül nem is lehetne hozzáférni. Így az olvasók a New York Times tartalmát anélkül kapják meg, hogy fizetnének érte – a lap pedig elesik az előfizetési bevételektől, valamint a honlapra látogatók kattintásaitól, azaz a reklámbevételektől is.

A New York Times állítása szerint a Bing keresőmotor – amelynek egyes funkcióit a ChatGPT működteti – a lap weboldaláról származó találatokat jelenít meg hivatkozás nélkül, így szintén pénzt húz ki a NYT zsebéből A Microsoft egyébként több mint 10 milliárd dollárt fektetett az OpenAI-ba.

A szerdán egy manhattani szövetségi bíróságra benyújtott keresetből kiderül, hogy a New York Times áprilisban már megkereste a Microsoftot és az OpenAI-t, hogy békés megoldást keressenek a szerzői jogokkal kapcsolatos felvetéseikre, de nem jártak sikerrel.

(BBC)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!