Felhördültek a franciák: kortárs ablakokat tenne a Notre-Dame-ba a párizsi érsek

2023. december 26. – 17:46

Felhördültek a franciák: kortárs ablakokat tenne a Notre-Dame-ba a párizsi érsek
A Notre Dame székesegyház felújítás alatt álló állványzata és teteje 2023. december 25-én – Fotó: Michel Stoupak / NurPhoto / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Párizs érseke hat darab kortárs ólomüveg ablakot szeretne a Notre-Dame templomhajójának egyik oldalkápolnájába, Laurent Ulrich erről egy december elején írt levelében tájékoztatta Macron elnököt. Elképzelései szerint pályázatot írnának ki a művészeknek, majd választanának a beérkezett tervek közül. Macron nem zárkózott el az ötlettől, hanem azt ígérte, hogy december 8-án – a tervezett újranyitás előtt pontosan egy évvel – úgyis meglátogatja az épületet, és a helyszínen megvizsgálja a kérdést. Így is tett, és a látogatása után közölte, hogy támogatja az ötletet.

A cserére kijelölt ablakokat Eugène Emmanuel Viollet-le-Duc tervezte, az az építész, aki a 19. század közepén a tornyot is hozzáépítette az épülethez. A szóban forgó hat ablak nem sérült meg a tűzben, a terv szerint egy az újonnan létrehozott Notre-Dame Múzeumban állítanák ki őket.

Két nappal később, december 10-én az elképzelés ellenzői – akik szerint vandalizmus lenne a csere – online petíciót indítottak, "Őrizzük meg Viollet-le-Duc ólomüvegablakát a párizsi Notre-Dame-ban!" címmel. A felhívást azóta több mint 120 ezer olyan ember írta alá, akik szerint a változtatás tönkretenné a történelmi épület harmóniáját.

Didier Rykner, a petíciót létrehozó La Tribune de l'Art magazin alapítója szerint sokkal jobb kortárs gesztus lenne, ha a székesegyház északi tornyához rendelnének új ablakokat, ahol a tűzoltók a leghevesebben küzdöttek az épület megmentéséért.

A székesegyháznak azon a részen ugyanis ólomüveg ablakok nélküli öblei vannak, amelyeket csak tejüveg tetőablakok zárnak le. Ezeknek az ablakoknak kortárs ólomüveggel való beépítése nem rontaná az eredeti harmóniát, sőt jót is tenne a székesegyháznak" – írta Rykner, aki a téma elismert szakértője.

"Az északi toronyban küzdöttek életüket kockáztatva a tűzoltók a lángokkal, így az itt elhelyezett új ablakoknak szimbolikus szerepe is lenne, egyfajta tisztelgés a tűzoltók előtt. Anélkül tenni új ólomüvegablakokat a Notre-Dame-ba, hogy Viollet-le-Duc eredeti művét vandál módon megrongálnák, ám a majdani látogatóknak újabb látnivalót nyújtani: ez a megoldás mindenkinek megfelelne" – írta Rykner.

Nem ez az első változtatási ötlet a 2019-es tűzben megsérült épülettel kapcsolatban. Néhány órával a tűzvész után Macron arra célzott, hogy a székesegyház újjáépítésében támogatná a ”kortárs gesztusokat", és felvetette egy új torony építésének ötletét is. A heves tiltakozása hatására az elnök elállt ettől az ötlettől, a novemberben felállított új, 96 méteres torony külsőre pontosan megegyezik a lángok által elpusztított toronnyal. A székesegyház 2024. december 8-án nyitja majd meg újra kapuit.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!