„Én vagyok az új Mikulásotok” – a sarkvidéki büntetőtelepről jelentkező Navalnij azt írja, jó a hangulata

2023. december 26. – 11:55

Másolás

Vágólapra másolva

Kilencrészes Twitter-posztban jelentkezett Alekszej Navalnij, bebörtönzött orosz ellenzéki politikus, akit nemrég szállítottak át egy sarkvidéki büntetőtelepre.

Navalnij azzal kezdi a sarkvidéki környezetre ráviccelve, hogy ő az új Mikulás, habár rénszarvasok nincsenek ott, ahová vitték, csak nagy, szőrös őrkutyák. Azt írja, a 20 napig tartó átszállítása eléggé kimerítő volt, de még mindig jó kedve van, „ahogy egy Mikuláshoz illik”. Beszámolója szerint olyan nagy titokban vitték át a Harp nevű település büntetőtelepére, hogy nem is számított rá, hogy bárki rátalál január közepe előtt, meg is lepődött, hogy tegnap felbukkant az ügyvédje.

Navalnij beszámolt arról is, hogy „elment sétálni” a telepen belül. Az „udvara” egy szomszédos cella, kicsit nagyobb, mint az övé, és hó borítja a padlóját. Látott egy konvojt, ami olyan volt, „mint a filmekben: géppisztollyal, meleg kesztyűvel, nemezcsizmával. És ugyanolyan gyönyörű, bolyhos juhászkutyákkal.”

Zárásként arra kéri a követőit, ne aggódjanak miatta. „Jól vagyok. Teljesen megkönnyebbültem, hogy végre sikerült. Még egyszer köszönöm mindenkinek a támogatást. És boldog ünnepeket! Mivel én vagyok a Mikulás, valószínűleg kíváncsiak vagytok az ajándékokra. De én egy különleges rendszerben működő Mikulás vagyok, így csak azok kapnak ajándékot, akik nagyon rosszul viselkedtek” – zárta az üzenetet.

A bebörtönzött ellenzéki vezetőnek egy héttel ezelőtt kellett volna megjelennie egy meghallgatáson, de oda nem érkezett meg, videóhíváson sem kapcsolódott, és már előtte sem kaptak híreket róla a hozzá közel állók. Ekkor még nem lehetett tudni, hogy egészségi állapota miatt nem érhető el, vagy valami más történt vele, hétfőn aztán kiderült, hogy átszállították az északi büntetőtelepre.

Navalnij 2014-ben kapott felfüggesztett börtönbüntetést Oroszországban ellenzéki politikai aktivitása miatt, 2020-ban pedig novicsokkal megmérgezték, amit ő Putyin elnök akciójának tart. Kezelésre Németországba szállították, ahonnan felépülése után, 2021 elején visszatért orosz földre, itt viszont rögtön börtönbe zárták a felfüggesztett büntetésre vonatkozó szabályok (vagyis az ország elhagyása) megsértése miatt. Azóta is elzárva tartják, sőt, újabb eljárásokban ítélik el, miközben többször került aggasztó egészségügyi állapotba.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!