New York Times: Putyin készen áll a tűzszünetre, ha megtarthatja az eddig megszerzett területeket

2023. december 23. – 21:01

Másolás

Vágólapra másolva

Putyin állítólag a héten arról beszélt tábornokainak, hogy „nem fogják feladni” azt, ami „Oroszországé”, és nem érdeklik a tárgyalások sem. Később azonban utóbbiról kiderült, nincs teljesen így: az orosz elnök diplomáciai úton arra célozgatott, hogy mégis készen állna alkut kötni, írja a New York Times különböző Kreml-közeli és nemzetközi forrásaira hivatkozva.

Putyin szeptember óta jelezgette több közvetítőn át, hogy nyitott lenne a tűzszünetre. Mármint akkor, ha cserébe az Oroszország által elfoglalt ukrajnai területeket Oroszország megtarthatja. Az új putyini ambíció, amelyről Kreml-közeli orosz, valamint amerikai tisztviselők is beszéltek, messze elmarad az eredetitől: Ukrajna elfoglalásától.

Putyin a nemzetközi tisztviselők szerint már tavaly ősszel jelezte, hogy elégedett az Oroszország által elfoglalt területekkel, kész a fegyverszünetre. Az őt ismerő orosz és nemzetközi tisztviselőkkel készített tucatnyi interjúk alapján az látszik, hogy bár Putyin kifelé háborús retorikát alkalmaz, a falak mögött valójában inkább kijelentené a győzelmet és továbblépne. „Készen állunk a tűzszünetről tárgyalni. A csatatéren viszont ott akarnak maradni, ahol most vannak” – fogalmazott egy magas rangú nemzetközi tisztviselő egy orosz vezetővel való találkozás után.

Egyes amerikai tisztviselők úgy gondolják, hogy a kommunikáció inkább egy már ismerős Kreml-féle félreirányítási kísérlet része lehet, az nem tükrözi Putyin valódi kompromisszumkészségét. A lap orosz forrásai szerint Putyin könnyen meggondolhatja magát, ha az orosz erők újra támadásba lendülnek. Egyelőre az orosz elnök több kudarcot volt kénytelen elkönyvelni a háború kezdete óta: Prigozsin lázadását Moszkva ellen, sikertelen támadásokat, alapvetően pedig a tervezettnél tovább elhúzódó háborút.

Putyin így jelenleg nyilvánosan egy olyan évekig húzódó háborúra készíti fel Oroszországot, amit ő maga titokban próbálna lezárni.

A lap forrásai szerint Putyin most úgy láthatja, a mostani tényezők jó alkalmat jelentenek egy megállapodás megkötésére: ilyen az állóháborúnak látszó helyzet a fronton, a Nyugat erős támogatása Ukrajna felé, október óta pedig az, hogy a gázai háború eltereli a figyelmet. Putyin szóvivője, Dmitrij Peszkov a lap interjúkérésének elutasítása után arról beszélt, hogy a Times „tézisei tévesek”. Peszkov szerint Putyin idén is jelezte, hogy Oroszország háborús céljai „nem változtak”.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!