Történelmi döntés: Colorado állam elnökségre alkalmatlannak minősítette Donald Trumpot

2023. december 20. – 08:28

Másolás

Vágólapra másolva

A coloradói legfelsőbb bíróság kizárta Donald Trumpot a 2024-es állami szavazásról: az amerikai alkotmány felkelésről szóló záradékára hivatkozva alkalmatlannak nyilvánították Trumpot az elnöki pozíció betöltésére, írja a Guardian.

A bíróság történelmi döntése elrendelte, hogy kizárják Trumpot az állam elnökválasztási előválasztásáról, miután az exelnök 2021. január 6-án felkelésben vett részt. Az ügy így valószínűleg továbbmegy még az országos legfelsőbb bíróságra is, ahol eldöntik, felkelésnek számít-e a Capitolium ostroma, illetve hogy Trump részvétele ezen kizárja-e őt a jelöltségből.

A coloradói legfelsőbb bíróság döntése az első alkalom, amikor egy elnökjelöltet alkalmatlannak minősítenek – ráadásul egy olyan záradékra hivatkozva, amely megtiltja a felkelők hivatali szerepvállalását. Trump megfogadta, hogy fellebbezni fog az Egyesült Államok legfelsőbb bíróságánál az „Amerika-ellenes perek” miatt.

Az ítélet csak az állambeli republikánus elnökválasztásra vonatkozik (ez márciusban lesz), de valószínűleg hatással lehet Trump státuszára a november 5-i általános választáson is. Colorado a döntéstől függetlenül is biztos bázisnak tűnik a demokraták zsebében.

Az is kérdés, hogy ha az állami bíróság döntését helybenhagyja a legfelsőbb bíróság, az hogyan hat ki országos szinten a választásra.

Az (akkor még demokrata többségű) kongresszus 2021-2022-ben alaposan feltárta Donald Trump szerepét a Capitoliumnál kitört zavargásokban, és az exelnök közvetlen környezetének kulcsfigurái is eskü alatt állították, hogy Trump törvénytelen eszközökkel akart nyomást gyakorolni az amerikai törvényhozásra, hogy ne szentesítsék a 2020 novemberi elnökválasztás eredményét. A Trump ellen felhozott vádakról és a meghallgatásról itt olvashat részletesen.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!