Meghalt a Hamász fogságában egy román-izraeli állampolgár

2023. december 14. – 10:29

Meghalt a Hamász fogságában egy román-izraeli állampolgár
Tal Haimi fényképe az ausztráliai zsidó közösség Sidney-i tüntetésén 2023. október 27-én – Fotó: David Gray / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Meghalt egy Hamász által túszul ejtett román-izraeli állampolgár, erősített meg Izrael bukaresti nagykövetsége szerda este a Facebook-oldalán. Tal Haimit október 7-én rabolta el a palesztin terrorszervezet, és a tel-avivi hatóságok szerint már aznap megölték.

Tal Haimi felesége, Ella Haimi októberben Bukarestben járt segítséget kérni a román hatóságoktól férje kiszabadításához, írja a nagykövetség bejegyzése alapján az Agerpres. „Ella, melletted vagyunk és mindazok hozzátartozói mellett, akiket a Hamász terroristái barbár módon meggyilkoltak!” – közölte Izrael diplomáciai képviselete.

Az izraeli sajtó szerint a tel-avivi hatóságok értesítették Tal Haimi családját, hogy a férfit már október 7-én megölték a Hamász terroristái.

A román külügyminisztérium december 2-án számolt be arról, hogy az izraeli hatóságok egy román-izraeli kettős állampolgárt haláláról tájékoztatták Bukarestet, akit a Hamász túszként tartott fogva a Gázai övezetben. A férfit akkor a külügy nem nevezte meg, csak annyit közölt, hogy a terrorszervezet összesen három román-izraeli állampolgárt rabolt el.

Marcel Ciolau miniszterelnök szerda este részvétét fejezte ki a Facebook-oldalán Tal Haimi családjának. Bejegyzésében megerősítette, hogy két hónappal ezelőtt találkozott Ella Haimivel, aki segítséget kért férje kiszabadításához.

„A gyermekek, nők és civilek ellen elkövetett atrocitásoknak véget kell vetni! Románia kormánya határozottan elítéli a terrorizmust és a civilek elleni támadásokat” – írta bejegyzésében a kormányfő.

Csütörtök reggel a külügyminisztérium megerősítette, hogy a Hamász megölte az elrabolt román-izraeli állampolgárok egyikét. Közölte azt is, hogy jelenleg a terrorszervezet két román-izraeli állampolgárt tart fogva. A külügy részvétét fejezte ki a gyászoló családnak.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!