Zelenszkij: Az új kisebbségi törvénnyel mindent megtettünk, amit elvártak tőlünk

2023. december 9. – 15:59

Másolás

Vágólapra másolva

Ukrajna mindent megtett, amit elvártak tőle az európai uniós ajánlások átültetésével kapcsolatban – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Reuters szerint, miután az ukrán parlament az EU-csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez fontosnak tartott törvényjavaslatokat fogadott el.

A Telex összefoglalója szerint pénteken három törvényjavaslatot fogadott el az ukrán törvényhozást, köztük a nemzeti kisebbségek jogairól szóló új jogszabályt. Úgy módosították a kisebbségi törvényt, hogy figyelembe vették az Európa Tanács Velencei Bizottságának ajánlásait is. Románia egyébként korábban többször is élesen bírálta Ukrajnát, mert a tavaly decemberben elfogadott kisebbségi törvénynél nem vették figyelembe a Velencei Bizottság ajánlásait.

A jogszabály engedélyezi az Európai Unió hivatalos nyelveit az osztálytermekben, politikai reklámokban és médiában. Ennek értelmében a kárpátaljai iskolákban magyarul is folyhat az oktatás. Az orosz viszont nem tartozik az engedélyezett nyelvek közé.

Irina Herascsenko parlamenti képviselő, a törvényjavaslat egyik beterjesztője hozzáfűzte, hogy az ukrán mint államnyelv tanulása kötelező lesz minden oktatási intézményben, de az oktatás uniós nyelveken is folyhat.

A másik két elfogadott törvényjavaslat a Nemzeti Korrupcióellenes Hivatal létszámának növeléséről, a Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökségnek a vagyonellenőrzésre vonatkozó további hatásköréről, valamint a nyilvános vagyonnyilatkozatra vonatkozó rendelkezésekről szól – írja a Reuters.

Zelenszkij mindhárom szóban forgó törvényjavaslatot azonnal aláírta, és azokat Ukrajna EU-csatlakozási kérelmével kapcsolatban kulcsfontosságú lépésnek nevezte.

„Arra számítunk, hogy Ukrajna erőfeszítéseit az Európai Unió vezetői kellőképpen értékelni fogják” – hangsúlyozta az államfő péntek éjjeli videóbeszédében.

Az EU jövő heti csúcstalálkozóján mérlegelni fogják, hogy megkezdjék-e a tagsági tárgyalásokat Ukrajnával és a szomszédos Moldovával. Az uniós vezetőknek egyhangúlag kell jóváhagyniuk a lépést, a magyar kormány viszont eddig azt kommunikálta, hogy ellenzi a tárgyalások megkezdését. Kijev mostani döntései az Orbán Viktor által hangoztatott aggályok jó részét semmissé tették, de a magyar kormány egyelőre nem reagált a fejleményekre.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!