Így kapnak kegyelmet az elítélt orosz gyilkosok: ha tovább ölnek Ukrajnában

Legfontosabb

2023. december 5. – 23:59

Így kapnak kegyelmet az elítélt orosz gyilkosok: ha tovább ölnek Ukrajnában
„Csatlakozz a Wagnerhez. Mutasd meg a világnak, mit érsz” – áll a felirat egy, a Wagner-zsoldoscsoportot népszerűsítő óriásplakáton Moszkva Krasznogorszk külvárosában, Oroszországban, 2023. április 10-én – Fotó: Contributor / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Az ukrajnai háború kezdete óta az elmúlt két évtizedben először nőtt az egy évben elkövetett gyilkosságok száma Oroszországban, derült ki az ország ügyvédi kamarájának egyik jelentéséből. A változó minőségű orosz igazságszolgáltatási rendszerben a gyilkosok egy része ellen lefolytatják a nyomozást, vádat emelnek, és el is ítélik őket.

Vlagyimir Putyin elnök azonban jelentősen aláássa az ország amúgy is szedett-vedett igazságszolgáltatási rendszerét azzal, hogy még a legelvetemültebb bűntényekért elítélt gyilkosoknak is kegyelmet ad, ha vállalják, hogy még több gyilkosságot követnek el – Ukrajnában. Miután a Wagner-csoport zsoldosaiként vagy a fegyenceknek létrehozott úgynevezett Storm-Z egységekben befejezik szolgálatukat az ukrán fronton, ezek a gyilkosok és tolvajok szabad emberként térnek vissza Oroszországba.

A Putyintól így kegyelmet kapott egyik gyilkos, a 27 éves Vlagyiszlav Kanyus, több mint három órán át tartó kegyetlenkedés után gyilkolta meg egykori barátnőjét, Vera Pehtelevát.

A törvényszéki feljegyzések 111 szúrt sebet említenek, amelyek közül több a nő arcát érte. Kanyus végül egy vasaló kábelével fojtotta meg 23 éves áldozatát. „Nem tetszett, hogy sikoltozott, amikor ütöttem. Azt akartam, hogy fogja be a száját” – mondta Kanyus a bíróságon 2022 júliusában. Egy helyi híroldal, az NGS42 követte a tárgyalást, és úgy értékelte, hogy Kanyus „részben” elismerte bűnösségét.

Pehteleva alig néhány hónapra volt attól, hogy elvégezze a közgazdaságtudományi egyetemet. „Olyan volt nekem, mintha a nővérem lett volna, 21 éve voltunk barátnők. Amikor belenéztem a koporsóba, nem ismertem fel az én gyönyörű Verámat – mesélte a nő barátnője, Tanya Peszkova. – Kanyus egyes darabokat kivágott az arcából. Elbúcsúzni sem volt lehetőségem tőle.”

Egy évvel a gyilkosság után a nyomozók engedélyezték, hogy a család meghallgassa a szomszéd lakásából a rendőrségre érkező segélyhívás felvételét. „Vera szívszorító, borzalmas sikolyai a rendőrségre érkezett hívás hátterében is hallatszottak, de több mint egy órába telt, mire a rendőrség kiérkezett, ő pedig addigra már halott volt” – mondta Peszkova.

Az orosz rendőrség nem nagyon siet ki a helyszínre a családon belüli erőszakkal kapcsolatos hívásokra. Ez különösen 2017 óta van így, amióta a Kreml dekriminalizálta a „jelentős testi sértést” nem okozó és évente legfeljebb egyszer előforduló családon belüli erőszakot. Emellett pedig az ilyen mértékű erőszakért kiszabható büntetést az addigi maximálisan két év letöltendő szabadságvesztésről mindössze 15 napra vagy sok esetben pénzbírságra csökkentette.

A döntést az orosz parlament 450 képviselőjéből 380 támogatta, és csak három képviselő voksolt ellene. A törvény módosítása óta számos nők elleni erőszakos cselekmény büntetlenül maradt, és egyre súlyosabb támadások is előfordultak. Nőjogi civil szervezetek megállapították, hogy a 2020-ban és 2021-ben Oroszországban megölt nők több mint 70 százaléka családon belüli erőszak áldozata lett.

A Pehteleva meggyilkolásának ügyében folytatott nyomozás közel 22 hónapig tartott. Kanyust 2022 júliusában 17 év letöltendő szabadságvesztésre ítélték, és kötelezték, hogy áldozata családjának több mint 15 millió forintnyi kártérítést fizessen. Kevesebb mint egy évvel később, 2023 áprilisában azonban Pehteleva szülei, Okszana és Jevgenyij a közösségi médiában meglátták Kanyust egy fényképen.

A férfi, aki megkínozta és lassan, módszeresen meggyilkolta a lányukat, katonai egyenruhában, gépkarabéllyal a kezében pózolt katonatársai egy csoportjával.

Pehteleva szülei levelet írtak a börtönnek, az IK-18-nak, amire a dél-oroszországi Rosztov-na-Donu városának ügyészségétől kaptak választ. Az ukrán határtól autóval mintegy 110 kilométerre fekvő dél-oroszországi városból azt írták nekik: „Az Orosz Föderáció elnökének április 27-én kelt rendelete értelmében 2023. április 28-án V. R. Kanyus kegyelmet kapott, és mentesült büntetése hátralévő részének letöltése alól.” Putyin szóvivője, Dmitrij Peszkov november 10-én azt mondta a Kanyushoz hasonló férfiakról: „A legsúlyosabb bűncselekményekért elítéltek a harctéren vérrel vezekelnek elkövetett bűneikért.”

Amikor az Atlantic Okszana Pehtelevával beszélt erről, a nő felháborodva kelt ki magából: „Ki előtt vezekel, előttünk?” Arról is beszélt, hogy november közepén a hatóságok közölték a családdal, hogy katonaként Kanyus már nem köteles kifizetni a lányuk megöléséért járó kártérítést.

Az orosz hatóságok ugyanabban a hónapban részesítették kegyelemben és engedték szabadon Nyikolaj Ogolobjakot, egy sátánista szekta tagját. A férfit 2008-ban négy tinédzser meggyilkolásáért és feldarabolásáért ítélték 20 év börtönbüntetésre. Őt is Ukrajnába küldték harcolni.

„Kegyelmet adni jó dolog, különösen az ártatlan emberek esetében, de nézze csak meg, hogy kiknek kegyelmez meg Putyin! – mondta november 15-én egy moszkvai emberi jogi aktivista, Szvetlana Gannuskina. – Kanyus egy szempillantás alatt vált erőszakossá. Ez azt jelenti, hogy bármelyik pillanatban elkövethet egy újabb borzalmas bűncselekményt. Állandó pszichiátriai felügyelet alatt kellene tartani.”

Gannuskina éppen aznap kapott nyugtalanító híreket. Szergej Hadzsikurbanov szintén kegyelmet kapott miután Ukrajnában harcolt: ő az egyike annak az öt férfinak, akiket Gannuskina barátnőjének, Anna Politkovszkaja oknyomozó újságírónak a meggyilkolásáért ítéltek el. Politkovszkaja lapja, a Novaja Gazeta közleményben reagált a hírre: „Szörnyen igazságtalan és önkényes lépésnek” nevezték a döntést, majd hozzátették, hogy „ezzel egy olyan személy emlékét gyalázzák meg, akit meggyőződése és szakmai feladatainak teljesítése miatt gyilkoltak meg”.

Az elítélt erőszaktevők szabadon bocsátása nemcsak erkölcsileg felháborító, hanem veszélyes is.

Az augusztus végén a lezuhant repülőgépén meghalt Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport vezetője júniusban úgy nyilatkozott, hogy addigra 32 ezer, általa beszervezett elítélt tért haza szabad emberként az ukrajnai harcokból. Olga Romanova, a jelenlegi és volt foglyokkal foglalkozó „Russia Behind Bars” (Oroszország a rácsok mögött) nevű szervezet vezetője szerint a hazatérő Wagner-katonák közül sokan újabb bűncselekményeket követnek el, egy volt Wagner-katona, Ivan Rosszomakin például megölt egy 85 éves nőt. De csak a legkirívóbb eseteket, például két fiatal novoszibirszki lány megerőszakolását veszik egyáltalán nyilvántartásba, büntetőeljárás pedig csak nagyon kevés esetben indul ellenük.

„Valóban vannak visszaesők – ismerte el Putyin a hazatérő elítéltekkel kapcsolatban még júniusban. – Ilyenkor viszont az érintettet a törvény teljes szigorával felelősségre kell vonni, bármiről legyen is szó.” Ennek ellenére az orosz elnök továbbra is megkegyelmez azoknak a gyilkosoknak, akik vállalják, hogy Ukrajnába mennek harcolni.

Kétségtelen, hogy mindez óriási hatással van a családon belüli erőszak áldozataira, hiszen a törvény csak a legszélsőségesebb bántalmazást – ideértve az emberölést is – bünteti, és mostanra még a gyilkosság sem feltétlenül von maga után hosszú büntetést. Egy fiatal politikus és jogász, Alena Popova társalapítója a 2016-ban életre hívott You Are Not Alone (Nem vagy egyedül) nevű projektnek, amely a családon belüli erőszak áldozatainak támogatását tűzte ki céljául. A szervezet eddig több mint 7000 ilyen jellegű bántalmazás áldozatának, valamint meggyilkolt nők családjainak nyújtott jogi segítséget. Popova nemrég egy újabb gyilkosról posztolt képet az Instagramra, akinek Putyin megkegyelmezett: Anton Bucsint egy 23 éves ápolónő és egyedülálló anya, Tatjana Rekutyina megerőszakolásáért és megöléséért ítélték 20 évre.

„Egyre több nő kéri tőlünk, hogy mentsük meg erőszakos háborús veteránoktól – mondta Popova. – Tehetetlenek vagyunk. Nem tudjuk, hogyan védhetnénk meg ezeket a nőket, miközben az egész rendszer a hóhérjaikat támogatja.”

Vera Pehteleva barátnője, Tanya Peszkova számára ez azt jelenti, hogy állandóan attól retteg, hogy Kanyus megjelenik a lakása előtt. „Minden zajtól megriadok” – mondta. Ugyanakkor Kanyus következő partnerét is félti – azt, a számára ismeretlen lányt, aki nem fogja ismerni a férfi előéletét, és hasonló kapcsolatba kerülhet, mint annak idején Vera, szintén visszafordíthatatlan következményekkel.

Az emberi jogi szervezetek az igazságszolgáltatás és a bűnüldözés rendszerszintű rombolására hívják fel a figyelmet. „Ez egészen új szinten katasztrófa, hiszen az igazságszolgáltatás végső felszámolását jelenti – mondta az Atlanticnek Alexander Cserkaszov, a Memorial emberi jogi szervezet munkatársa. – Ezek a gyilkosok mind azután kerültek börtönbe, hogy a nyomozók nyomoztak, az ügyészek vádat emeltek, a bírák ítéletet hoztak – ebben a helyzetben mindannyiuk bűnüldözési erőfeszítése értelmét vesztette.”

Horváth Kávai Andrea fordítása. Az eredeti angol nyelvű cikk a The Atlantic Media Co. tulajdona, és annak magyar fordítását az engedélyükkel közöltük.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!