Orbán törölni szeretné az ukrán csatlakozás témáját a jövő heti EU-csúcs napirendjéről

2023. december 5. – 00:17

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor levélben javasolta az Európai Tanács elnökének, hogy töröljék a jövő heti brüsszeli csúcstalálkozó napirendjéről Ukrajna EU-csatlakozásának témáját – írja a Bloomberg.

„Vannak várakozások, amelyek szerint a találkozón döntés születhet az ukrán EU-csatlakozáshoz szükséges tárgyalások megkezdéséről az Európai Tanácsban.

A politikai és technikai előkészületek jelenlegi szintjét tekintve ezek a várakozások megalapozatlanok.”

– áll angolul a levélben, amelyet Orbán Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének írt. Ezt Orbán azzal indokolja, hogy szerinte a Tanács nincs abban a helyzetben, hogy kulcsfontosságú döntéseket hozzon a kérdésben, amíg meg nem állapodtak egy közös jövőbeli stratégiáról Ukrajnával kapcsolatban, így szerinte

a jövő heti találkozón a téma tárgyalása elkerülhetetlenül kudarchoz vezetne.

Orbán szerint ha a Tanács most elfogadná a Bizottság javaslatát, amely lehetővé tenné az Ukrán EU-csatlakozás tárgyalásainak a megkezdését, az az EU objektív és érdemeken alapuló bővítési politikájának a végét jelentené. A magyar kormány álláspontja a kezdetektől az, hogy Ukrajna uniós csatlakozása nem reális, illetve nem esik egybe Magyarország érdekeivel.

Emellett kritizálta az új uniós költségvetés körüli vitákat is, mivel azok szerinte túlságosan a Bizottság „megalapozatlan és irreális javaslatára” összpontosítanak.

„Új, ötletes és jövőbiztos megközelítésre van szükség”, amely „további erőfeszítéseket, több időt és átfogóbb mérlegelést igényel” – írta a levélben a magyar miniszterelnök, aki szerint a költségvetésről szóló tárgyalást is el kellene halasztania a Tanácsnak.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!