„Nincs időnk játszadozni”- Orbán Viktort bírálta a német külügyminiszter

2023. december 5. – 19:31

Másolás

Vágólapra másolva

„Most nincs időnk játszadozni” – mondta Annalena Baerbock német külügyminiszter, aki arra reagált, hogy Orbán Viktor törölni szeretné az ukrán csatlakozás témáját a jövő heti EU-csúcs napirendjéről – írja a Politico.

Baerbock ljubljanai látogatásán sürgette Orbánt, hogy mihamarabb ejtse vétóját az Ukrajnával folytatott bővítési tárgyalások megkezdésével, és a Kijevnek szánt újabb támogatás jóváhagyásával kapcsolatban. A miniszterelnök hétfői levélben azt javasolta az Európai Tanács elnökének, hogy töröljék a jövő heti brüsszeli csúcstalálkozó napirendjéről Ukrajna EU-csatlakozásának témáját.

„Ha olyan helyzetben vagyunk, hogy az európai béke támadás alatt áll, akkor minden nap, minden órájában mindent meg kell tennünk, hogy a lehető legjobban megvédjük népünket, és még inkább Ukrajna népét”

– fogalmazott a német külügyminiszter. Az EU a tervek szerint a december 14-15-i csúcstalálkozón hagyná jóvá a bővítési tárgyalások megkezdését és az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós pénzügyi támogatást is. Ehhez azonban mind a 27 tagállam, így Magyarország jóváhagyásra is szükség van. Tanja Fajon szlovén külügyminiszter a sajtótájékoztatón szintén bírálta Orbánt: „Nem fogadom el a zsarolást” – mondta. Hozzátette: azok az országok, amelyek reformtörekvéseket tettek az uniós tagságért, nem válhatnak a nemzeti politika áldozatává.

A német külügyminiszter nyilatkozatára Szijjártó Péter Facebook-oldalán reagált: a magyar külügyminiszter szerint Baerbock „alapos félrérti” a helyzetet. Szijjártó reakciójáról ebben a cikkünkben olvashatnak bővebben.

„Vannak várakozások, amelyek szerint a találkozón döntés születhet az ukrán EU-csatlakozáshoz szükséges tárgyalások megkezdéséről az Európai Tanácsban. A politikai és technikai előkészületek jelenlegi szintjét tekintve ezek a várakozások megalapozatlanok.” – áll Orbán angolul írt levélben, amit Orbán Charles Michelnek küldött. A miniszterelnök szerint a jövő heti találkozón a téma tárgyalása elkerülhetetlenül kudarchoz vezetne.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!