„Nincs időnk játszadozni”- Orbán Viktort bírálta a német külügyminiszter

2023. december 5. – 19:31

Másolás

Vágólapra másolva

„Most nincs időnk játszadozni” – mondta Annalena Baerbock német külügyminiszter, aki arra reagált, hogy Orbán Viktor törölni szeretné az ukrán csatlakozás témáját a jövő heti EU-csúcs napirendjéről – írja a Politico.

Baerbock ljubljanai látogatásán sürgette Orbánt, hogy mihamarabb ejtse vétóját az Ukrajnával folytatott bővítési tárgyalások megkezdésével, és a Kijevnek szánt újabb támogatás jóváhagyásával kapcsolatban. A miniszterelnök hétfői levélben azt javasolta az Európai Tanács elnökének, hogy töröljék a jövő heti brüsszeli csúcstalálkozó napirendjéről Ukrajna EU-csatlakozásának témáját.

„Ha olyan helyzetben vagyunk, hogy az európai béke támadás alatt áll, akkor minden nap, minden órájában mindent meg kell tennünk, hogy a lehető legjobban megvédjük népünket, és még inkább Ukrajna népét”

– fogalmazott a német külügyminiszter. Az EU a tervek szerint a december 14-15-i csúcstalálkozón hagyná jóvá a bővítési tárgyalások megkezdését és az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós pénzügyi támogatást is. Ehhez azonban mind a 27 tagállam, így Magyarország jóváhagyásra is szükség van. Tanja Fajon szlovén külügyminiszter a sajtótájékoztatón szintén bírálta Orbánt: „Nem fogadom el a zsarolást” – mondta. Hozzátette: azok az országok, amelyek reformtörekvéseket tettek az uniós tagságért, nem válhatnak a nemzeti politika áldozatává.

A német külügyminiszter nyilatkozatára Szijjártó Péter Facebook-oldalán reagált: a magyar külügyminiszter szerint Baerbock „alapos félrérti” a helyzetet. Szijjártó reakciójáról ebben a cikkünkben olvashatnak bővebben.

„Vannak várakozások, amelyek szerint a találkozón döntés születhet az ukrán EU-csatlakozáshoz szükséges tárgyalások megkezdéséről az Európai Tanácsban. A politikai és technikai előkészületek jelenlegi szintjét tekintve ezek a várakozások megalapozatlanok.” – áll Orbán angolul írt levélben, amit Orbán Charles Michelnek küldött. A miniszterelnök szerint a jövő heti találkozón a téma tárgyalása elkerülhetetlenül kudarchoz vezetne.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!