Kajakos klímaaktivisták tartották napokig blokád alatt Ausztrália legnagyobb szénkikötőjét

2023. november 27. – 12:44

Másolás

Vágólapra másolva

Két napig tartották blokád alatt klímaaktivisták az ausztráliai Newcastle kikötőjét, állításuk szerint a blokáddal megakadályozták, hogy több mint félmillió tonna szén elhagyja az országot. A rendőrség 109 tüntetőt tartóztatott le – írja a BBC.

A Sydney-től nagyjából 170 km-re található Newcastle a világ legnagyobb szénrakodó tengeri kikötője. Ausztrália a világ második legnagyobb szénexportőre, az éves ausztrál szénexport közel 40 százalékát a newcastle-i kikötőből indítják.

Becslések szerint nagyjából 3000 ember vett részt a kikötő hajózási sávjának hétvégi blokádjában. A tüntetők kajakokkal vagy a kikötőbe beúszva torlaszolták el azt. Az akciót a rendőrség engedélyezte, de végül 109 embert letartóztattak, amiért a demonstráció után sem voltak hajlandók elhagyni a kikötőt. Közülük öt kiskorút később elengedtek, így összesen 104 tüntető ellen emeltek vádat hétfőn.

A blokádot szervező Rising Tide nevű csoport „Ausztrália történetének legnagyobb polgári engedetlenségi akciójának” nevezte a demonstrációt. A tiltakozásra néhány nappal a csütörtökön Dubajban kezdődő COP28, a globális éghajlat-változási csúcstalálkozó előtt került sor. A Rising Tide közleménye szerint a céljuk az, hogy az ausztrál kormány adóztassa meg a termikus szén exportját és törölje az új fosszilis tüzelőanyag-projekteket.

Az ausztrál kormányfő, Anthony Albanese a 2022-es megválasztása után megígérte, hogy „behozza az ország lemaradását”, és csatlakozik a globális erőfeszítésekhez a kibocsátások visszaszorítása érdekében. A kormány el is fogadott egy törvényt, amely 2030-ra 43 százalékos kibocsátáscsökkentési célt tűz ki, szemben a korábbi 26-28 százalékos vállalással. Az új fosszilis tüzelőanyag-projekteket viszont nem tiltották be, sőt, tavaly május óta négy új szénbánya kapott zöld utat, és az Australia Institute szerint további 25 projekt vár engedélyezésre.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!