Erős dróntámadást indított Oroszország Kijev ellen péntek éjjel

2023. november 25. – 15:01

Erős dróntámadást indított Oroszország Kijev ellen péntek éjjel
Mentős egy kijevi dróntámadás helyszínén 2023. november 25-én – Fotó: AFP /HO / UKRAINIAN EMERGENCY SERVICE

Másolás

Vágólapra másolva

Drónokkal támadták Kijevet péntekről szombatra virradó éjszaka, Ukrajna szerint az oroszok legalább 70 darab iráni gyártmányú drót vetettek be a város több kerületében, ebből legalább negyvenet kilőttek, írja a Reuters alapján a Telex.

Vitalij Klitschko polgármester szerint ugyanakkor lakóházakat és egy óvodát ért találat, az energiaügyi minisztérium szerint pedig közel 200 épület, köztük 77 lakóépület maradt áram nélkül a fővárosban. Öt ember megsérült, köztük egy 11 éves kislány.

Volodimir Zelenszkij elnök „szándékos terrorcselekménynek” nevezte a támadást. Ukrajna az elmúlt hetekben már arról beszélt, hogy szerintük Oroszország most télen újra erős légi támadást indíthat ellenük, hogy megsemmisítsék az energiarendszerüket.

Edgars Rinkēvičs lett elnöknek egy óvóhelyre kellett leereszkednie a péntek esti, Kijevet célzó dróncsapás miatt, írja a BBC.

November 25-én, szombaton a lett elnök is részt vett a holodomor 90. évfordulója alkalmából tartott ukrajnai megemlékezéseken. Az 1932-1933-as, nagyrészt a szovjet hatóságok által szándékosan megrendezett éhínség következtében ukránok milliói haltak éhen. Több mint 30 ország ismeri el a holodomort népirtásként.

Egy nappal korábban, november 24-én Rinkevics és Vlagyimir Zelenszkij találkozott, hogy megvitassák a kétoldalú kapcsolatokat, valamint az Európai Unió és a NATO Ukrajnának nyújtott támogatását.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!