Brit tanulmány: Nagyobb valószínűséggel okoznak balesetet a BMW, Subaru és Porsche sofőrjei

2023. november 11. – 18:01

Másolás

Vágólapra másolva



Egy több mint 400 ezer brit közúti balesetet vizsgáló tanulmány megállapította, hogy amikor a kockázatos vagy agresszív manőverek szerepet játszottak egy-egy ütközésben, akkor jelentős statisztikai különbség alakult ki a különböző márkák között – írta a Guardian. Az olyan szabálysértéseket is belevették a statisztikába, mint a gyorshajtás, a piros lámpán való átmenetel, a dupla záróvonalas előzés, vagy a gyalogátkelőhely figyelmen kívül hagyása.

Megállapították, nagyobb valószínűséggel okozott balesetet olyan sofőr, aki BMW, Porsche vagy Subaru volánja mögött ült, mint aki Škodát vagy Hyundait vezetett.

Maguk a szerzők állítják, a tanulmánynak vannak tudományos korlátai, és az eredményeket óvatosan kell kezelni, tekintettel a vezető viselkedésében és az ütközésekben szerepet játszó számtalan tényezőre. (Arról nem beszélve, hogy nem tértek ki arra, mennyi BMW vagy Škoda fut a brit futakon.)

„Tyúk vagy a tojás. Az agresszív sofőrök választanak nagy teljesítményre képes márkát, vagy ezek a márkák tesznek agresszívvá. Tudjuk, egyes autógyártók évente több száz millió dollárt költenek arra, hogy olyan képekkel reklámozzák autóikat, amelyek bizonyos esetekben finoman utalnak az autó márkája és a sebesség közötti kapcsolatra. Azt is tudjuk, hogy egyes márkák kialakítása vonzónak tűnik azoknak a vezetőknek, akik szeretnék feszegetni az autók teljesítményének határait” – nyilatkozott a lapnak a Nyugat-Anglia Egyetem szociális marketing professzora.

A Porsche helyi sajtóosztálya úgy értékelt: a biztonság kiemelkedően fontos számukra. A vásárlóikat meghívják a Silverstone-i központjukba, hogy teljesen összhangba kerüljenek autókkal és finomítsák vezetési képességeiket egy tanfolyamon.

A Subaru szóvivője azt emelte ki, hogy a 2011-2015-ös vizsgált időszakhoz képest a márka megváltoztatta kínálatát és fókuszát, és létfontosságú pillérük a biztonság valamint a megbízhatóság. „Már nem importáljuk a sportos változatokat az Egyesült Királyságba, a SUV-jaink családcentrikusak.”

A BMW brit részlege úgy nyilatkozott, hogy semmi sem fontosabb számukra a biztonságnál. „Ez abban is megmutatkozik, ahogyan forgalmazzuk a brit utakra az autóinkat, rengeteg időt és odafigyelést fordítunk a biztonsági követelményekre.”

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!