Kifütyülték Károly királyt Londonban, miután eljött a brit parlamentből

2023. november 7. – 18:11

Kifütyülték Károly királyt Londonban, miután eljött a brit parlamentből
A királyi hintó a tüntetők előtt Londonban – Fotó: Wiktor Szymanowicz / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Új olaj- és földgázkitermelési engedélyek kiadása, a dohányzás fokozatos betiltása és a Gázai övezet lakosságának megsegítése szerepel a Rishi Sunak által vezetett brit kormány kedden ismertetett új törvényalkotási és cselekvési tervezetének központi elemei között – jelentette az MTI.

A programvázlatot III. Károly király olvasta fel a brit parlament felső kamarájában, a Lordok Házában az évszázados hagyományokra visszatekintő parlamenti évadnyitó ceremónián. A parlamenti évadokat megnyitó trónbeszédeket

mindig a kormány állítja össze, az uralkodó csak felolvassa, beleszólási, módosítási joga nincs.

A Sky azt írta tudósításában, hogy tüntetők várták, kifütyülték, és ezúttal is előkerültek a Not my King, vagyis „Nem az én királyom” feliratok és táblák, amit a monarchiaellenes tüntetők már a beiktatásakor lengettek.

Az új kormányprogram valószínűleg az utolsó a jövő évi nagy-britanniai parlamenti választások előtt. A kormány az energiaellátási biztonság erősítéséért számos új olaj- és földgázkitermelési engedély kiadását tervezi, hogy Nagy-Britannia ne legyen rászorulva ellenséges rezsimek energiahordozóira. Első intézkedésként a Nagy-Britanniát megillető északi-tengeri szénhidrogénvagyon kitermelésének szabályozásáért felelős felügyeleti szerv (North Sea Transition Authority, NSTA) szeptemberben engedélyezte a termelés megkezdését a skóciai Shetland-szigetektől északnyugatra fekvő Rosebank lelőhelyen, amely a legnagyobb, művelés alatt még nem álló brit tengeri olajmező.

A dohánytermékek értékesítésének fokozatos betiltását is ismertette a király, a tervezett jogszabály büntetendő cselekménnyé nyilvánítja dohánytermékek eladását azoknak, akik 2009. január 1-jén vagy később születtek, így a most 14 éves vagy ennél fiatalabb korosztályok tagjai soha nem kerülnek olyan életkorba, amikor törvényesen dohányárut vehetnek.

Emellett a brit kormány célja Ukrajna további támogatása, a NATO erősítése, valamint a Gázai övezet lakosságának humanitárius segítségnyújtása.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!