Éhségsztrájkba kezdett az idei Nobel-békedíj kitüntetettje

2023. november 6. – 15:15

Másolás

Vágólapra másolva

Éhségsztrájkba kezdett Nargesz Mohammadi bebörtönzött, iráni aktivista, aki emberi jogi tevékenységéért idén elnyerte a Nobel-békedíjat – közölte a Mohammadi kiszabadítását célként kitűző mozgalom tájékoztatása alapján az MTI.

Az aktivista éhségsztrájkjával a börtönkörülmények és a nők kötelező fejkendőviselése ellen tiltakozik. Az Engedjék Szabadon Nargesz Mohammadit nevű kampány munkatársai elmondták, hogy az aktivista a börtönből küldött üzenetben értesítette családját az éhségsztrájkról.

Fotó: Mohammadi Family Archive Photos / Reuters
Fotó: Mohammadi Family Archive Photos / Reuters


A mozgalom szerint Mohammadi és ügyvédje hetek óta küzd azért, hogy átszállítsák egy szív- és tüdőgondozásra szakosodott kórházba. Azt nem fejtették ki bővebben, hogy Mohammadi pontosan milyen egészségi állapotban van, de azt lehet tudni, hogy szívultrahang-vizsgálatra volt szüksége. Családja szerint sürgős orvosi ellátásra szorul, viszont a hatóságok arra hivatkozva nem hajlandók átszállítani, hogy Mohammadi megtagadja a fejkendőviselést.

„Az iszlám köztársaság lesz a felelős, ha a mi szeretett Nargeszünkkel valami történik”

– tudatta a család.

Az 51 éves Mohammadit az iráni emberi jogokért és a halálbüntetés eltörléséért folytatott tevékenységéért az évek során többször is bebörtönözték. Legutóbb 2021-ben ítélték el a többi között „rendszerellenes propaganda” terjesztése miatt. Jelentős szerepe volt az Iránon végigsöprő tüntetéshullámban, amely tavaly ősszel robbant ki, miután hatósági őrizetben máig tisztázatlan körülmények között meghalt a 22 éves Mahsza Amini, akit szemtanúk szerint azért vettek őrizetbe, mert nem viselt fejkendőt, és a hatóságok súlyosan bántalmazták.

Mohammadi a Defenders of Human Rights Center iráni emberi jogi szervezet helyettes vezetője, ezt a 2003-ban szintén Nobel-békedíjjal kitüntetett Sirin Ebádival együtt alapították. Mohammadit az iráni hatóságok, jelenleg a „nemzetbiztonság elleni fellépés” és „propaganda terjesztésének” vádjával tartják fogva, 10 év 9 hónapos börtönbüntetését tölti.

Azonban a hírhedt teheráni Evin börtönből is hallatja hangját, augusztusban további egy évet kapott, amiért interjút adott külföldi médiumoknak, és felszólalt a börtönben tapasztalt szexuális visszaélések ellen. Az elmúlt években több nő beszámolója alapján könyvet is írt az iráni büntetésvégrehajtás nőkkel szembeni brutális módszereiről.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!