Mintha csak papírhajókat dobáltak volna a hullámok

2023. november 4. – 17:11

Másolás

Vágólapra másolva

Dalmáciában és az Isztriai-félszigetnél is megemelkedett a tengerszint a Ciarán szélvihar miatt, több várost is elöntött a víz, jelentette az MTI tudósítója helyi hírforrások alapján.

Šibenik történelmi központjának egy része víz alá került, a heves széllökések villanyoszlopokat és fákat csavartak ki.

Splitben sem volt sokkal jobb a helyzet, ahol a város egy részét szintén elöntötte a tenger, és több ház is megrongálódott. A magas tengerszint a környező szigeteken, Hvaron, Bračon, Visen és Korčulán is problémákat okozott.

Mivel Split térségben száz kilométeres sebességgel fújt a Dalmáciában jugó néven ismert, a Földközi-tengerről induló kelet-délkeleti irányból fújó meleg páradús szél, felfüggesztették a hajóforgalmat.

Az alábbi videót a Morski.hr tette közzé, jól látható, milyen játszi könnyedséggel dobálják a hullámok a kishajókat.

A vihar nagy károkat okozott a Kvarner-öbölben fekvő Abbáziában (Opatija) is. A hullámok elmosták a tengerparti sétány, a Lungomare egy szakaszát, és megrongálták a kerítést. Biztonsági okokból ezt a részt lezárták a járókelők elől.

A viharos széllökések a közlekedésben is fennakadásokat okoztak. Az ország egy részén korlátozásokat vezettek be, így többek között az emeletes buszokra. Pénteken egy kamiont is felborított a szél.

A horvát hidrometeorológiai intézet (DHMZ) a legmagasabb fokozatú, vörös riasztási szintről közepes fokozatú, narancssárga szintre mérsékelte előrejelzését.

Európában már legalább tizenöt halálos áldozata van a Ciarán névre keresztelt viharnak.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint Nyugat-Európát eközben újabb viharciklon érte el, amelyet Domingos névre kereszteltek. Spanyolország és Franciaország partvidékén már 100 km/h körüli széllökések is előfordulnak, ezzel egy időben kiadós esőzés is kezdődött. Átmenetileg nyugodtabb idő csupán a kontinens középső tájain van. A Kárpát-medence időjárását szombat estétől a Domingos felhő- és csapadékrendszere alakítja, amely némileg megszelídülve ér el hozzánk.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!