Mintha csak papírhajókat dobáltak volna a hullámok

2023. november 4. – 17:11

Másolás

Vágólapra másolva

Dalmáciában és az Isztriai-félszigetnél is megemelkedett a tengerszint a Ciarán szélvihar miatt, több várost is elöntött a víz, jelentette az MTI tudósítója helyi hírforrások alapján.

Šibenik történelmi központjának egy része víz alá került, a heves széllökések villanyoszlopokat és fákat csavartak ki.

Splitben sem volt sokkal jobb a helyzet, ahol a város egy részét szintén elöntötte a tenger, és több ház is megrongálódott. A magas tengerszint a környező szigeteken, Hvaron, Bračon, Visen és Korčulán is problémákat okozott.

Mivel Split térségben száz kilométeres sebességgel fújt a Dalmáciában jugó néven ismert, a Földközi-tengerről induló kelet-délkeleti irányból fújó meleg páradús szél, felfüggesztették a hajóforgalmat.

Az alábbi videót a Morski.hr tette közzé, jól látható, milyen játszi könnyedséggel dobálják a hullámok a kishajókat.

A vihar nagy károkat okozott a Kvarner-öbölben fekvő Abbáziában (Opatija) is. A hullámok elmosták a tengerparti sétány, a Lungomare egy szakaszát, és megrongálták a kerítést. Biztonsági okokból ezt a részt lezárták a járókelők elől.

A viharos széllökések a közlekedésben is fennakadásokat okoztak. Az ország egy részén korlátozásokat vezettek be, így többek között az emeletes buszokra. Pénteken egy kamiont is felborított a szél.

A horvát hidrometeorológiai intézet (DHMZ) a legmagasabb fokozatú, vörös riasztási szintről közepes fokozatú, narancssárga szintre mérsékelte előrejelzését.

Európában már legalább tizenöt halálos áldozata van a Ciarán névre keresztelt viharnak.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint Nyugat-Európát eközben újabb viharciklon érte el, amelyet Domingos névre kereszteltek. Spanyolország és Franciaország partvidékén már 100 km/h körüli széllökések is előfordulnak, ezzel egy időben kiadós esőzés is kezdődött. Átmenetileg nyugodtabb idő csupán a kontinens középső tájain van. A Kárpát-medence időjárását szombat estétől a Domingos felhő- és csapadékrendszere alakítja, amely némileg megszelídülve ér el hozzánk.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!