Hiába adna munkát, az érintetlen folyót tönkreteheti az új albán reptér

2023. november 4. – 07:48

Másolás

Vágólapra másolva

Az albániai Vjosa folyó Európa egyik utolsó vad folyója, amely idén tavasszal lett nemzeti parkként természetvédelmi terület. A környezetvédők ezzel elérték, hogy ne épülhessen vízi erőmű a folyó felső szakaszán. Nem kapott viszont védettséget a folyó alsó szakasza, amely több ezer madár költő- és pihenőhelye. Az albán kormány pedig nagy forgalmú nemzetközi repülőteret épít a Vjosa-deltában, ami nemcsak a madarak élőhelye miatt, hanem repülésbiztonsági okokból sem túl jó megoldás. A Deutsche Welle riportja.

Az elmúlt években fellendült a turizmus Európa egyik legszegényebb országában. Már nemcsak az olcsó, de színvonalas tengerparti szálláshelyek vonzzák az ideutazókat, hanem a túrázók is kezdik felfedezni a vadregényes tájakat Albániában. A Szépkilátás csapata tavaly ősszel kereste fel az Albán-Alpok baljósan hangzó Prokletije (Elátkozott) nevű hegységét, itt lehet elolvasni beszámolójukat>>>

A videó a Deutsche Welle és a Telex együttműködésének keretében jelent meg.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!