Az ukránok főparancsnoka szerint sincs nagy esély arra, hogy az ellentámadásuk áttöri az orosz frontvonalat

2023. november 2. – 12:17

Másolás

Vágólapra másolva

Az ukrán hadsereg főparancsnoka, Valerij Zaluzsnij szerint is valószínűtlen, hogy az ukrán ellentámadás képes áttörni az orosz frontvonalat, és mindaddig így is marad, amíg Ukrajna nem rendelkezik ütőképes légierővel és fejlettebb technológiával.

Zaluzsnij tábornok az Economist című lapban megjelent írásában részletezte, hogy Ukrajnának milyen konkrét felszereléseket és fejlesztéseket kell prioritásként kezelnie a jelenlegi patthelyzet megszüntetéséhez és az Oroszország elleni háború megnyeréséhez.

„A legnagyobb valószínűség szerint nem lesz mély és szép áttörés” – írta a tábornok az ellentámadásról. Zaluzsnij szerint a legnagyobb szükségük a légierőre van.

„A légtér ellenőrzése elengedhetetlen a nagyszabású szárazföldi műveletekhez” – írta a főparancsnok, akinek pályaívét ebben a cikkünkben mutattuk be.

Valerij Zaluzsnij, az ukrán hadsereg főparancsnoka – Fotó: Vladimir Sindeyeve/NurPhoto/AFP
Valerij Zaluzsnij, az ukrán hadsereg főparancsnoka – Fotó: Vladimir Sindeyeve/NurPhoto/AFP

Ukrajna az Egyesült Államoktól kapott rakéták segítségével növelte a légvédelmi képességeit, de a levegőben még mindig nagy előnyben van Oroszország, ami így lassítani tudja az ukrán támadásokat. Az ukránokat a keleti aknamezők is megállították, az orosz tüzérség és drónok pedig a nyugati országoktól kapott felszerelések szállítását tudják akadályozni.

Zaluzsnij egy másik cikkben azt nyilatkozta, hogy terveik szerint az ukrán hadseregnek napi 30 kilométert kellett volna előrehaladnia, de ehelyett az ellentámadás összesen csak 17 kilométert tett meg öt hónap alatt. Zaluzsnij kezdetben azt hitte, hogy a lassú haladásnak emberi okai vannak, ezért voltak személycserék is, de később rájött, hogy a két hadsereg technológiai fejlettségi szintje közötti különbség miatt alakult ki a mostani patthelyzet.

„Az egyszerű tény az, hogy mi mindent látunk, amit az ellenség csinál, és ők is látnak mindent, amit mi csinálunk. Ahhoz, hogy erről a holtpontról elmozduljunk, valami új kell, mint a puskapor, amit a kínaiak találtak fel, és amit még mindig arra használunk, hogy megöljük egymást” – mondta Zaluzsnij.

A tábornok szerint a légierő mellett az elektronikus hadviselésben is sokat kell javulniuk, ezalatt a kommunikációs és navigációs jelek zavarását is érti. Úgy véli, hogy egy olyan háborút, amelyet robbanótöltetekkel repülő drónok uralnak, ez kulcskérdés. Zaluzsnij szerint ebben Oroszország jobban áll.

Változásra akkor van lehetőség a tábornok szerint, ha az Egyesült Államok és a nyugati szövetségesek rendelkezésre bocsátják a csúcstechnológiájukat is. Anélkül nagyon hosszú ideig elhúzódhat a háború, és az ukránok szerint ez Putyinnak kedvez.

„Fontos megérteni, hogy ezt a háborút nem lehet megnyerni az elmúlt generáció fegyvereivel és elavult módszereivel. Elkerülhetetlenül késedelemhez és ennek következtében vereséghez vezetnek” – mondta Zaluzsnij.


Az ukrán hatóságok elrendelték gyermekes családok evakuálását Harkiv megyéből

Szintén csütörtökön történt, hogy Oleh Szinyehubov, a kelet-ukrajnai Harkiv megye kormányzója a Telegramon arról tájékoztatott, hogy az érintett hét településen – köztük az orosz erők által ostromlott Kupjanszkban – 275 gyermekről van tudomásuk.

Egy korábbi felhívásnak 89 gyerek, illetve családjaik tettek eleget, és menekültek biztonságosabb régiókba. Szinyehubov hangsúlyozta, hogy a családoknak szállást biztosítanak, és nemzetközi segélyszervezetek támogatására is számíthatnak – írta az MTI.



Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!